Ibisha, het land van de grondstoftekorten?

Op het moment van schrijven, is in Ibisha al bijna tweederde van alle kavels verkocht door de Federale Overheid. Dat is dan op dag 4. Het gaat dus, ondanks de toegenomen grondstoffen per kavels, weer flink snel.

Al een heel aantal handelsperiodes blijken de tekorten voor te komen. Vorige ronde zijn er, zoals wel vaker gebeurd, enkele steden bijgekomen. Niet voor Ibisha. Dat diende de extra grondstoffen te importeren via scheepvaart. Ook deze handelsperiode zal dat moeten gebeuren, wel men drie weken lang kunnen handelen. Maar hoe komt dat toch?

Eén van de verklaringen is het feit dat er volop wordt geïnvesteerd in wolkenkrabbers, en de wolken worden ook echt gekrabd. Torenhoge gebouwen ontstaan en die vereisen de nodige producten. Dat betekent dat er dus veel meer grondstoffen aanwezig moeten zijn dan voor de introductie van de wolkenkrabbers. Maar is dat wel zo?

De wolkenkrabbers waren bedoeld als investeringsmogelijkheid voor de allerrijkste, maar ook de minder rijke handelaren investeren er rustig op los. Cashgeld? Dat lijkt verboden tegenwoordig. Iedereen wilt er vanaf, het brengt niets op een spaarrekening en de handel draaiende houden is belangrijk. Maar Ibisha ligt afgelegen en dat maakt het moeilijk om grondstoftekorten op te vangen.

Wellicht dat er andere investeringsmogelijkheden moeten zijn die niet grondstofintensief zijn. Spaarrentes van 0 afhalen zou een welkome aanvulling zijn voor de Ibishiaanse economie. Overweeg dus maar eens het financieel systeem te herstructureren, zou het advies aan de Federals zijn, waarbij uiteraard handelaren hun visies moeten kunnen geven.