Auteur: Redactie
Afgelopen dinsdag heeft de overheid een eerste stap gezet in het saneren van het bankwezen door het failliet verklaren van drie kleine banken, waarvan twee in El Peso. Het gaat om de El Peseto, El Banco en de bank met de toepasselijke naam Bankroet. Bij laatstgenoemde bank zijn diverse mensen hun spaartegoeden kwijtgeraakt. Voor de overheid gelden de faillissementen dan ook vooral als een waarschuwing.
De banken werden failliet verklaard omdat ze een negatief saldo in de boeken hadden staan en geen vooruitzicht op verbetering. De panden werden direct gesloten en gevorderd door de overheid. Bij El Peseto en El Banco kregen spaarders hun tegoeden wel terug. De reden voor dit onderscheid was volgens de overheid het feit dat spaarders bij Bankroet hun ogen beter open hadden moeten houden, aangezien de beloofde rentepercentages irre�el waren en de banknaam weinig vertrouwen suggereerde.
Het aantal banken blijft inmiddels stijgen, net als het aantal leningaanvragen bij DCB. Nog steeds zijn er bankiers die denken te verdienen aan een marge van 1 a 2%. Ze vergeten hoeveel hun pand heeft gekost. We blijven iedereen aanraden de leenrentes te verhogen naar rond de 20% aldus een medewerkster. Sommige banken hebben voor duizenden I-shells aan spaartegoeden in kas, maar hebben geen cent uitgeleend. Ook deze situatie komt in aanmerking voor faillissement.
Banken die tegen een faillissement aanzitten zijn: Goed Geld Bank (Eurodam), Eurodamse Bank (Eurodam), Mprium Bank (Bahthoevedorp), ING Holding (Kronenburg), Spaar & Leen (Zwollar), Beleggingsfonds (El Peso), DE Bank (Roebelarendsveen), de SNS Bank (Eurodam), sbank (YenVille), A W I O EuroBank (Eurodam) en de Postbank (Kronenburg). Spaarders wordt geadviseerd hun geld tijdig veilig te stellen.