Auteur: toxox
Daar staat ie dan, eindelijk. Donkerblauw geschilderd met van smal zilver naar breed goud verlopende bliksemsymbolen op de zijkant. Het is een beschildering die tegelijkertijd de suggestie van kracht en snelheid uitstraalt. Mijn eerste vrachtwagen rijdt, volgeladen met enorme lading hout, plastic en olie het magazijn uit. 10 squst laadruimte! Ik haal opgelucht adem als de bovenkant net vrij blijft van de magazijndeuren. Hij was binnenin het magazijn gebouwd en of dat allemaal zou passen zoals bedoeld was ook maar de vraag. Een beetje sceptisch kijk ik naar de enorme benzinetanks die onder de wagen zijn aangebracht. 5 liter per kilometer verbruikt dat ding buiten de stad en in de stad hangt het er een beetje van af hoeveel je meeneemt. Volgeladen is stadsvervoer duur, 10 liter per kilometer, maar ��n squst verplaatsen over diezelfde afstand, of zelfs een half squst over de dubbele afstand verbruikt maar een enkel litertje.
Vanaf het moment dat de wagen het magazijn verlaat en toegevoegd wordt aan het wagenpark op de parkeerplaatsen, komt gelukkig ook de gebruikte magazijnruimte weer vrij. Door te woekeren met ruimte, en de wagen binnen in het magazijn vol te pakken met andere spullen is een vrachtwagen met 10 squst laadvermogen ook net te stallen in 10 squst magazijn of winkel, maar dat blijft een heleboel.
Die eerste wagen is dubbel nuttig. Ten eerste kun je hem, ook zonder hem toe te voegen aan het voor verhuur beschikbare wagenpark, gebruiken om zelf spullen te vervoeren naar je winkel of om spullen te vervoeren die je in je eigen stad koopt. Je kunt dan opeens 4 maal zo effectief met benzine omspringen. Niet meer 4 liter benzine per kilometer per verplaatste squst, maar nog slechts eentje. Als je zo verstandig bent geweest je eigen winkel vlak bij het centrum te bouwen is dat rendement niet al te groot, maar het helpt toch. Zeker ook bij inkopen. Vreemd genoeg blijf je dat voordeel houden, zelfs als je wagen op een parkeerplaats buiten je eigen stad staat. Kennelijk zijn vrachtrijders onderling sterk solidair. Als je eenmaal ingeburgerd bent in het wereldje kun je altijd wel even een wagen gebruiken voor een ritje binnen de stad.
Maar hoe zit het nou met die wagenpool voor interstedelijke handel. Wel dat is simpeler dan het er misschien uitziet. Als je zelf iets wilt kopen in een andere stad koop je eerst een bus (of boot) kaartje. Buskaartjes verkoopt de overheid en kosten maar een I-shell. Ze brengen je overal, behalve in Monapoli. Ben je eenmaal in een andere stad kun je rustig rondwandelen in de winkelstraat en besluiten wat je wilt kopen. Heb je die keus eenmaal gemaakt dan geef je gewoon aan dat te willen kopen. De betreffende winkelier zal je dan vragen met welke beschikbare vrachtauto je je spullen wilt versturen. Daarbij vertelt hij je de prijs per kilometer, en die kan helaas behoorlijk
hoog oplopen.
De vrachtauto s die je voor zo n interstedelijk transport kunt gebruiken zijn de vrachtauto s die aanwezig zijn op de parkeerplaats in de betreffende stad. Om je eigen wagen te gebruiken moet je hem dus eerst naar die stad rijden. Verhuurde auto s rijden op en neer, en komen dus terug waar de eigenaar ze de laatste keer had neergezet.
De eigenaar van de vrachtauto zet zijn wagen dus neer op een parkeerplaats, zorgt dat er voldoende benzine in de tank zit (bijtanken doet de chauffeur vanzelf in het magazijn, dus je moet zorgen dat daar voldoende benzine is). Tenslotte moet de eigenaar nog een verhuurprijs per kilometer vaststellen. Aangezien het verbruik 5 liter benzine per kilometer is en benzine toch minstens 1,40 I-shell kost, is 7 I-shell zo n beetje de absoluut laagste winstgevende kilometer prijs. Als je wagens ziet staan die nog goedkoper rijden kun je die dus maar beter gebruiken, zelfs als je zelf ook een vrachtauto beschikbaar hebt.
In de praktijk lijkt er aan bet verhuur van vrachtauto s niet zoveel te verdienen te zijn, zodra er een redelijk aantal is geproduceerd. Omdat altijd wel mensen zijn die verliesgevend willen rijden staan zelfs de relatief goedkope wagens urenlang stil. Dat schiet niet op. Je moet zo n wagen dus ook primair zelf willen gebruiken anders kun je hem beter niet kopen. Dat maakt ook duidelijk dat het niet snel lonend zal zijn een tweede wagen aan te schaffen.
Vervolg: Wie wordt de grootste?
Maar na een tijdje denken zegt hij dat IMP ook wel kans heeft, en dat het ook veel uitmaakt waar het gezicht van LM, Milou, naar toe gaat. Volgens geruchten heeft Milou bij de deuren van LA aangeklopt, maar kreeg geen goede plaats aangeboden. Een pijnlijke fout van LA, maar anderzijds valt het wel te begrijpen dat zo n partij zijn gezicht zou verliezen met een vrouw in de top. Nadat ik beleefd gedag heb gezegd stap ik gestaag verder en loop de club van IMP binnen waar ik tegen Ramy the king aanloop, baas van de school NSC. En een belangrijk man bij IMP. Volgens hem wordt natuurlijk IMP de grootste, maar LM heeft ook grote kans. De conclusie van mij is dus dat de volgende verkiezingen een spannende strijd zullen leveren.