Auteur: Anjaatje
Het lijkt weer gedaan met de economie. Tot deze conclusie moet je haast komen als je door de straten van je stadje loopt. In heel Cyberië lijkt alles wel uitgestorven. Alleen in Eurodam zie je af en toe een bomenplanter bezig. Ook in sommige clubs zie je nog wat bewegen. Met een kop koffie in de hand leunt iedereen een beetje over de bar en praat met de barman over het slechte weer of over het komende carnaval dat dit jaar georganiseerd wordt in Cyberië. Ook in het Parlement is nog wat rumoer. Een Minister onder druk en een partij ontbonden brengt nogal wat gespreksstof met zich mee. Ook enkele wetsvoorstellen lijken niet helemaal de goedkeuring van het hele Parlement te hebben.
Maar afgezien daarvan is het gewoon doodstil in Cyberië. Iedereen heeft het weer gehad voor deze periode lijkt het wel. Hun winkels zijn al zover mogelijk uitgebreid en staan vol met producten die niemand meer nodig heeft. Iedereen heeft namelijk al een camera, of een oven, of een machine.
Onderbesteding is dan het woord wat in je opkomt, als je iets van economie afweet. Het is in de regel iets wat makkelijk opgelost kan worden door de overheid van een land. Helaas is dat hier niet het geval. De vraag naar producten is de laag, maar het aanbod is ook niet om over naar huis te schrijven. Ijzer is schaars, door tekort aan ijzererts. Daardoor komt ook de productie van scheppen, schroevendraaiers en zagen in de verdrukking. Als er geen zagen zijn, wie zaagt dan die bomen die die ene bomenplanter heeft geplant? Als er geen scheppen zijn, wie graaft dan het overgebleven ijzererts op? Want er is nog ijzererts, alleen niemand schijnt de moeite te willen nemen om het op te graven. En om nou 100 I-Shell aan een kavel te besteden waar maar 6 stukjes ijzererts vanaf komen, dat schijnt voor iedereen een te grote risicofactor te zijn.
Het is te merken dat dit de laatste weken voor de komende vulkaanuitbarsting zijn. Niemand wil nog investeren, en dat is jammer. Op zich is het nog logisch ook. Stadskassen raken leeg, waardoor er geen export meer mogelijk is, waardoor niemand nog de moeite neemt daarvoor spullen te produceren. Een goed beleid van een burgemeester is eigenlijk een goede verdeling van export over een bepaalde periode. Schijnbaar is dit slechts weinig burgemeesters gegeven.
Dus helaas, het zit er niet in dat in een week tijd de economie nog een enorme impuls krijgt. Daar zou iedereen dan hard aan mee moeten werken, maar zoals gezegd, iedereen houdt van zijn centjes en houdt die dus het liefst bij hem. Pakt u dus nog gerust een bakje koffie en bereidt u rustig voor op de verkiezingen van de nieuwe burgemeesters en Parlementariërs.