Auteur: De Socialist
Vorige week werd in een kopartikel in deze krant door de Overheid aangekondigd waar al langer voor werd gevreesd: een tolheffing in keiharde buitenlandse valuta, voor alle Cyberiërs en Digitalianen, aan de Cyberische grens. Tekenen van een corrupt regime in ons geliefde bergstaatje, of wellicht Rita Verdonk die al haar wilde fantasiën nu ook doordrukt in virtuele landen? Nee, slechts een noodzakelijke maatregel om Cyberië en Digitalië open te houden.
De noodzakelijkheid van die maatregel werd echter meteen na het verschijnen van de onthullingen in twijfel getrokken in meerdere clubs. Met name in het bolwerk der actieve Cyberiërs, waar alleen reeds betalende inwoners binnen komen, barstte de discussie meteen los. Handelaar en ex-vice-President MaxHavelaar kondigde als eerste aan meteen het land te verlaten zodra het toegangsbedrag wordt ingesteld en werd daarin gesteund door vele actieve inwoners.
Meerdere inwoners spraken verder de vrees uit dat de straten van Cyberië uitgestorven zullen raken. Immers, een vreemdeling die twijfelt om Cyberië binnen te trekken, maar ziet dat hij geld moet neertellen om binnen te komen, verkiest liever een ander land wat wél gratis is.
De argumenten van de tegenstanders van de heffing klinken logisch, maar gaan voorbij aan de bittere noodzaak van een maatregel als deze. Zoals de Overheid vorige week al terecht schreef: de baten van het onderhouden van een land als Cyberië wegen op de huidige manier niet op tegen de kosten. De verkoop van verblijfsvergunningen is op de lange termijn de enige manier waarop het voortbestaan gegarandeerd wordt.
Toch is het ook niet gerechtvaardigd om met het argument van noodzakelijkheid alle tegenargumenten in één klap van tafel te vegen. Het is een feit dat als er werkelijk een heffing komt op ál het binnenkomende verkeer, de stroom binnenkomend verkeer op een gegeven moment ophoudt te bestaan.
De beste oplossing zou daarom een stelsel met A- en B-statussen zijn, naar `succesvol` Nederlands voorbeeld. Eenieder is van harte welkom, maar wie langer dan een aantal uren of dagen wil blijven, zal keiharde euro`s moeten neertellen voor een definitieve verblijfsstatus. Met dit prachtige poldercompromis zou zélfs Rita Verdonk vrede kunnen hebben.