Referendum, goed idee of toch niet?

Auteur: Deslat0s

Zowel in het Parlement als in het Achterkamertje wordt gesproken over het idee van Salvatore Maranzano betreffende een referendum idee. Kortweg komt het er op neer dat het volk eventuele problemen met een mayor kan aangeven, en dat bij teveel problemen er een officieel referendum kan komen waarmee de mayor kan worden afgezet.

Het concept toont naast een serie voordelen, ook een serie mogelijke nadelen. Een van de nadelen waar tegenaan gelopen wordt zijn de lange termijn keuzes. Keuzes die nu geen zin hebben, of juist op het moment negatieve reacties oproepen, terwijl deze in de toekomst misschien goed uitpakken (denk aan een tijdelijke belastingverhoging voor het bouwen van een ziekenhuis).

Een ander, niet genoemd nadeel, is de vriendjespolitiek. Niet meer dan eens wordt er gezeurd over de elite binnen Cyberiƫ die alle posities vasthoudt. Alhoewel dit natuurlijk allemaal maar relatief is, kan dit door mensen die keer op keer mayor proberen te worden, maar totaal overrompeld worden door lang zittende, wel een probleem zijn. Echter is het natuurlijk wel zo dat dit vaak de mensen zijn waar de halve stad op stemt (al dan niet omdat het de meest bekende naam is, maar het gros ook omdat de vorige periode gewoon goed is gepresteerd en mensen blij zijn zoals het loopt).

Genoemde voordelen zijn dat het volk onder andere meer grip heeft op hun mayor. Presteert deze niet naar behoren dan kan hij worden afgezet, zodat de handelsperiode niet verloren gaat.

Persoonlijk zie ik hier het voordeel niet in. Een periode wordt vaak in de eerste week al grotendeels beslist. Wie daar zijn winst niet in haalt zal verder in de periode niet snel meer de achterstand kunnen wegwerken. Zelfs als dit hele idee dus uitgevoerd wordt zal het nog een aantal dagen duren voordat de mayor is vervangen. Eerst dienen er 10 klachten te zijn in het topic betreffende dergelijke klachten. Vervolgens dient de president een referendum uit te schrijven, waar mensen een aantal (laten we zeggen 3) dagen krijgen om hun stem uit te geven. Dan is er nog een goedkeuring nodig van het Parlement en daarna dienen de Federals hem te ontslaan. Al met al zal hier dus wel een hele week overheen gaan.

De huidige methode, die slechts beslaat uit het parlement die in destructieve omstandigheden een mayor kan ontslaan, is wat dat betreft een veel kortere weg, die hetzelfde teweeg brengt. Zoals in het einde van de afgelopen handelsperiode wel is laten zien schromen ze zich ook niet om dergelijke stappen te nemen als zij dit nodig achten.

Al met al klinkt het idee dus leuk, en is de uitvoering ervan niet het grootste probleem, maar lost dit naar mijn idee het probleem (dat beslaat uit het feit dat mayors niet presteren en toch nog tijden blijven zitten soms) niet op. Als ik hier de reacties uit het Parlement bij naast leg verwacht ik dan ook niet dat een dergelijk idee door het Parlement zal komen.

Post navigation