Goud, het nieuwe goud

Auteur: The Minic

Al enkele handelsperiodes ging het niet goed met Kronenburg en leek het eenzelfde lot beschoren als de vergane stad van glorie Bahthoevedorp. De nieuwe goudvoorraden zouden mogelijk een kleine impuls aan de handel geven, zo werd gehoopt. Die hoop werd waarheid, en meer.

Waar de afgelopen handelperiodes met moeite het grootste deel van de olie uit de grond werd gehaald, zo is de kaart van Kronenburg nu reeds ver leeg. Een groot deel van de olie is weg, het goud is helemaal weg, de meeste bomen zijn gekapt en voor het eerst sinds lange tijd wordt er zelfs actief ijzererts afgegraven.

Ook in de budgetverdeling komt deze nieuwe activiteit naar voren: Kronenburg ontving nipt niet het meeste budget per stad, doordat andere steden op vrijdag (de dag voor de meting) nog enkele cruciale factoren verbeterden ten opzichte van Kronenburg. De budgetverdeling heeft daarmee ook gezorgd voor ongekende weelde in de stad: met een budget van ruim 100.000 I-Shell hoeft de burgemeester, maar ook de inwoners, niet bang te zijn voor tekorten.

De oorzaak van de opleving is deels te danken aan het overmatig delven van goud door de inwoners van Zwollar. Daar zijn de goudaders nu veel armer. Betekent dit dat Zwollar nu het inactieve stokje van Kronenburg overneemt? Daar lijkt niet veel sprake van te zijn. De kaart toont grote stukken ontbossing en de budgetverdeling legde ook Zwollar geen windeieren. Saillant detail was wel dat de top 20 omzet van vorige editie significant minder inwoners liet zien, voor sommigen de bevestiging van de problemen in de bosrijke stad.

Hoewel de inwoners van de olie- en nu ook goudrijke stad in hun handen wrijven en hun klandizie nog met de dag zien groeien, lijken zij zich de ogen te sluiten voor het verleden: overmatig gebruik van hulpstoffen kan leiden tot uitputting, waarmee de stad wederom in een dal zou kunnen geraken. Handelaren lijken echter veel meer op de korte termijn te zijn ingesteld: hoe kan ik in drie weken tijd zoveel mogelijk welvaart genereren ten koste van al het andere? Rings a bell, doensn’t it?

Post navigation