Auteur: bonanza
’Anti-Cyberisch’. Dat is het verwijt dat beide partijen elkaar naar het hoofd slingeren. De mayor van Eurodam, martijn5, en vooral de mayor van Roebelarendsveen Pedro Alvarez, gebruiken het om de methoden te omschrijven die de Cyberische regering en in het bijzonder President bonanza hanteren om de mayors weer in het Cyberische keurslijf te krijgen. Aan de andere kant gebruikt de President het woord om het beleid van de mayors te omschrijven. Wie heeft er nu gelijk in deze discussie die steeds duidelijker Cyberië in tweeën lijkt te splitsen?
Als betrokken partij heb ik een duidelijke mening. Aangezien in deze krant zonder twijfel ook een visie vanuit de mayors te lezen is, zal ik hier de visie van het Cyberische kabinet en Parlement toelichten.
Alles start bij de verordening (VO) van Pedro Alvarez die buitenstedelijke handelaren een boete oplegt van 500 ISH, te betalen elke 24 uur. De VO rammelde langs alle kanten, maar het kabinet besloot, onder druk van het Parlement, om Roebelarendsveen van alle geld te ontzien om de mayor zo te dwingen om de VO niet langer uit te voeren. Een snelrechtszaak wees echter uit dat een dergelijk beleid niet gewenst was en dus was de Minister van Financiën the mega handelaar verplicht om het ontnomen geld weer terug te geven.
Na spoedberaad in het Presidentiële Paleis werd besloten om geen bijkomende maatregelen tegen de stad meer te nemen, aangezien mayor Pedro Alvarez de VO weer had ingetrokken na een waarschuwing van de President. Eventuele andere straffen hadden de Cyberische economie zonder twijfel pijn gedaan.
De waarschuwing van de President hield in dat er naar andere straffen zou worden gezocht als een mayor het waagde om een gelijkaardige VO uit te spreken. Iedereen ging ervan uit dat de crisis daarmee opgelost zou zijn, maar niets is minder waar. Mayor van Eurodam, martijn5 vond het wel grappig om het kabinet en Parlement uit te dagen, door exact dezelfde VO uit te spreken (inclusief de naam Roebelarendsveen in plaats van Eurodam), ook al hadden zijn inwoners via een referendum laten weten massaal tegen de VO te zijn.
President bonanza besloot deze keer niet dezelfde fout te maken zoals bij Roebelarendsveen en daagde de mayor persoonlijk voor de rechtbank wegens het overtreden van meer dan tien wetsartikelen. Zoals aangekondigd in de waarschuwing werd er een straf gevorderd, namelijk het ontslag. Maar nog dacht martijn5 dat het allemaal een grap was. Na de vraag om de advocaten van beide partijen bekend te maken verklaarde hij doodleuk dat de aanklager ook maar zijn advocaat moest zijn.
Dat bleef grappig, tot de uitspraak (eindelijk) vlak voor het ter perse gaan van deze editie werd uitgesproken. De mayor werd weldegelijk ontslagen. Ogenblikkelijk sprong de Pedro Alvarez in de bres voor zijn collega en beschuldigden ze de President van onethisch gedrag en anti-Cyberische sympathieën, aangezien hij er eigenhandig voor gezorgd zou hebben dat een stad zonder actieve mayor viel. Maar hoe kan dat argument nu aangewend worden wanneer martijn5 er zelf voor gezorgd heeft dat zijn ontslag volgde door het overtreden van een grote lijst wetsartikelen?
De rechtbank heeft een goed besluit genomen. Het mag een zegen heten dat Minister van Justitie VirtuaCash zijn rechtersploeg na een eerdere rotslechte uitspraak (zie eerste editie) heeft veranderd. De ontslagen rechter had na die uitspraak immers laten weten dat de uitspraak persoonlijk was, aangezien geen van de andere rechters actief was. Daarnaast speelden er in het rechterkorps ook nog eens persoonlijke belangen. Het feit dat deze niet gescheiden konden worden van juridische visie spreekt boekdelen en maakt duidelijk dat we dergelijke rechters beter kwijt dan rijk zijn.
De twee mayors hebben dus duidelijk de confrontatie met de Cyberische overheid gekozen en één heeft dat met zijn functie moeten bekopen. Dat de andere met zijn staart tussen de benen zijn VO heeft moeten terugtrekken is een positief gegeven en maakt duidelijk dat de Cyberische politici de juiste keuzes hebben gemaakt. Spijtig genoeg is de Roebelarendsveense mayor wel deels in zijn opzet geslaagd, namelijk het bevoordelen van zijn eigen stadsgenoten ten nadele van de volledige Cyberische economie en staat. In de toekomst moeten we ons opleggen nog sneller en adequater te reageren op dergelijke ongelukken. Gelukkig genoeg is iedereen nu gewaarschuwd en kunnen strenge straffen zoals die bij de mayor van Eurodam nu sneller uitgevoerd worden.