Waarom Ibisha werkt, deel 1

Auteur: marcelbuter, V

Ibisha is begonnen aan een vliegende start van de 81e handelsperiode, daarom begon ik me af te vragen hoe dat nu kan. Zelfs met de problemen omtrent steen, had Ibisha op zondag twee keer zo veel MV’s als alle andere landen bij elkaar. Het antwoord ligt misschien best wel simpel, namelijk het aantal handelaren in de stad.

Ibisha had op zondagmiddag 30 handelaren, allen van hen handelen enigszins actief. In Zwollar aan de andere kant van de rivier zijn er maar vijf mensen die “actief” handelen. Het is nu zondagmiddag en ik heb de winkel met steen nog maar één keer gezien. De enige producten die er überhaupt verhandeld worden zijn ijzer, hout, scheppen, zagen, plastic, olie en steen. Zwollar heeft echter wel 18 handelaren, wat betekent dat 12 mensen helemaal niet handelen. Mijn gevoel zegt dat andere steden hier ook last van hebben. Ik weet dat een aantal van jullie nu al zegt dat iedereen dat kan zien, dat klopt, maar ik wil ook oplossingen hiervoor bieden.

Onderzoek toont aan dat je per stad 12 tot 13 actieve handelaren nodig hebt om alle producten aan te kunnen bieden. Dit is het minimum wat je nodig hebt voor een gezonde stad waar alle producten verkocht kunnen worden op de manier zoals het spel ontworpen is. Extra handelaren vormen geen probleem omdat geen enkele handelaar 24 uur per dag online is om hun waren te verkopen. Voordat toeristen ooit onze fraaie Federatie kwamen bezoeken, hadden we per stad 3 of 4 handelaren die ijzer verkochten en dat was nooit een probleem. Handelaren investeerden in marketing om zo hun voordeel te halen uit het staan aan de voorzijde van de straat. Handelaren die aan de achterzijde van de straat of in zijstraten stonden, hadden lagere prijzen om het interessant te maken om wat te zoeken naar de beste prijs voor producten. Het was een goede balans tussen zeer actieve handelaren, incidentele handelaren en nieuwe handelaren zodat iedereen wel iets verkocht. Je had zelfs mensen als gelaarsdekat1 en Katharos (toen nog goedkoopste) die producten van andere handelaren doorverkochten. Dit vaak met top 3 plekken als resultaat.

Wat heeft dit te maken met de oplossing denk je misschien? Wij zijn zeer gehecht aan onze steden. Een kleine trip door de stad lijkt af en toe op een rit door het zuiden van de VS. De meeste mensen zijn nog nooit buiten hun eigen stad geweest en dreigen het spel te verlaten als hun stad verdwijnt. Sommige mensen hebben zelfs al een paar keer gedreigd het spel te verlaten als hun stad zou verdwijnen, maar de meeste van deze mensen spelen nog steeds. Kijk maar eens in Roebelarendsveen hoeveel mensen daar al samen spelen toen Yenville er nog was. Het probleem is echter dat het zo denken van mensen het spel misschien wel tegenhoudt. Miniconomy heeft simpel gezegd gewoon niet het aantal actieve handelaren om 10 verschillende steden te ondersteunen met gezonde handel. De reden waarom er nog steeds 10 steden zijn, is omdat men bang is dat spelers te veel waarde hechten aan hun stad en dan weg gaan. Ik denk als je ze de keuze zou geven tussen leukere handel of een stad, dat de keuze snel gemaakt zou zijn.

Het voorstel is daarom best wel simpel, verenig de steden in een land. Als Cyberië 40 actieve handelaren zou hebben, zou het alle delen van het spel weer tot leven brengen die het spel ooit zo interessant maakten. Concurrentie, vaker iets verkopen, prijsvechters en in sommige gevallen complete dominantie van spelers op handelsvlak. Burgemeester zijn zou weer interessant worden, omdat het niet zo makkelijk meer is om burgemeester te worden met minder beschikbare plekken. Politiek wordt land versus land in plaats van stad versus stad en gezeik over welke stad 5000 I-Shell meer zou verdienen. Interstedelijke handel wordt weer internationale handel. Digitalië heeft dit systeem eigenlijk al, behalve dat er nog ruimte zit tussen de steden. Ook Ibisha toont nu aan dat het goed werkt in die landen, al hebben ze een lager aantal actieve spelers dan Virtua en Cyberië.

Ik weet best dat er wel negatieve kanten aan dit plan kunnen zitten voor bepaalde mensen. Daarom wil ik deze ook graag horen via de chat, MSN of via e-mail. Volgende week in deel 2, ga ik meer in op de details en de voordelen, nadelen, risico’s en mogelijke oplossingen die het biedt voor Miniconomy in het algemeen.

Post navigation