Waarom Ibisha Werkt, deel 2

Auteur: marcelbuter

Vorige week heb ik de situatie rond Ibisha besproken, een stad die heel erg goed van start ging door het aantal actieve handelaren. Op dat moment was Ibisha een van de gezondste steden van de Federatie. Deze week zagen we gelijk waarom steden zo rustig zijn. Het aantal actieve handelaren is gevallen van 20 naar ongeveer 5, wat betekent dat ook de handel op de handrem is gegaan. Nog meer redenen dus om te zorgen dat alle steden genoeg actieve handelaren hebben, omdat wanneer je maar 10 keer per dag iets verkoopt het voor de actieve handelaren het bijna niet meer de moeite waard is om dagelijks in te loggen.

Deze week wil ik de mogelijke voordelen en nadelen van het plan bespreken. Volgende week gaan we in op de implementatie van een dergelijk plan en de risico’s die het met zich mee draagt.

Wat zijn dus de voordelen van zoveel handelaren in een stad? De economie in Miniconomy is grotendeels gebaseerd op het aantal handelaren die geld in het systeem stoppen. Net zoals in het echte leven leeft de overheid van belastingen op het proces van ruwe grondstoffen verwerken naar een staat van consumptie, financieel gevoed door mensen die de productiviteit van dit proces proberen te maximaliseren. In simpel Nederlands, elke persoon die actief deelneemt aan de economie maakt deze economie sterker. Wanneer 50 handelaren investeren in magazijnen en winkels, komen er meer kansen voor een stad dan wanneer er maar 5 handelaren zijn die dit doen.

Wanneer er meer dan 15 actieve handelaren deelnemen aan economie leidt dit tot concurrentie gezien alle producten verhandeld worden. Het feit is dat dit tot een gezonde economie leidt omdat de balans van de producten in Miniconomy gebaseerd is op de situatie waarin ze allemaal verhandeld worden. Wanneer de meeste steden bijvoorbeeld nooit chips verkopen komt er ook nooit een markt voor elektronica. Dit leidt bijvoorbeeld tot 6 of 7 handelaren in hout in Zwollar per ronde. Een betere balans in de handel zal leiden tot meer variatie in handel, en gezien het spel ontworpen is voor variatie, zou dit een goede ontwikkeling zijn.

Als er in alle producten wordt gehandeld zal er concurrentie komen binnen de steden. Op dit moment wordt concurrentie als iets negatiefs gezien door handelaren, en leidt het tot schelden, zwartmakerij, insluiten, alle kavels in een stad opkopen, winkels naar 0 kavelstaat werken zodat men niet uit kan breiden, etc. Al deze zaken hebben een negatieve invloed op de handelssfeer binnen Miniconomy. Het lijkt zelfs dat zodra iemand anders in hetzelfde product gaat handelen, dat het spelplezier van de andere handelaar gelijk weg is. Dit lijkt kinderachtig, maar het klopt wel dat als iemand in hetzelfde product gaat handelen als waar jij al in handelt, dat je de kans op top 20 wel kan vergeten, zeker in de kleinere economieën. Hoe kun je dan, het bovengenoemde buiten beschouwing gelaten, omgaan met concurrentie?

Miniconomy heeft bepaalde systemen voor handelaren om met concurrentie om te gaan. Een hiervan is bijvoorbeeld marketing. Dit fenomeen is voor het laats gezien in de winter van 2007 omdat daarna het niet meer nodig was. Dit geldt niet alleen voor marketing, maar ook voor winkel banners, want als je de enige handelaar in je stad bent in een product, waarom zou je dan op moeten vallen? Het feit is dat het ontbreken van deze twee tactieken in het huidige klimaat, dat er een stuk minder geïnvesteerd wordt door handelaren, vooral in het einde van week 1 en in week 2. Het is juist die periode waar Miniconomy heel erg rustig wordt de afgelopen rondes, omdat het spel anders is ontwikkeld dan dat het wordt gespeeld.

Buiten dit zijn ook andere investeringen afgenomen. Winkels en magazijnen waren vroeger groter omdat je er genoeg in moest stoppen zodat je een uur weg kon zonder handel te verliezen. Nu kan je 24 uur weg bij de meeste producten met een winkel onder de 10 squst, wat er toe leidt dat handel vaak al op de eerste maandag tot stilstand komt en afhankelijk wordt van toeristen en export. De primaire vorm van handel komt dus nooit meer op gang en dit is te merken.

Het laatste voordeel dat ik wil bespreken is persoonlijk contact. Op dit moment hoef je niet met veel mensen in contact te blijven omdat je maar 2 of 3 personen per ronde nodig hebt voor je handel. Sinds je de enige handelaar bent in je product is persoonlijk contact met je klanten ook niet belangrijk. Als concurrentie weer terug komt moet je weer persoonlijk contact op gaan nemen met je klanten, want grote orders, bulk korting, contracten, etc komen weer op gang en dat kan niet zonder onderhandelen. Juist dit was ooit wat Miniconomy zo’n hecht spel maakte, en dit is vervormd tot het gezeur en getreiter op de chat wat we vandaag de dag vooral tegenkomen. Het lijkt me dan ook duidelijk dat iedereen het er mee eens is dat een klein beetje meer positivisme niet misplaatst is binnen Miniconomy.

Wat hebben we dan te verliezen? Ik heb een e-mail ontvangen waarin gezegd wordt dat de nationale politiek minder populair zou worden. Ik denk dat met de veranderingen in de vergoedingen voor politiek, gecombineerd met het feit dat de landen nog steeds een juridisch apparaat, een financieel systeem en onderwijs nodig zullen hebben, de politiek net zo populair blijft. De uitdagingen en gevechten tussen steden wordt verwijderd, maar dit is een element wat maar voor een paar mensen iets betekent. Mayor zou aan de andere kant veel interessanter worden omdat deze veel meer verantwoordelijkheid heeft en dus ook eerder afgerekend zal worden op het voeren van een slecht beleid. Dit zorgt weer voor uitdagingen voor de functie. Ik heb aan de andere kant ook veel positieve reacties gekregen dat het element van verandering die dit plan biedt, een leuke uitdaging zal zijn voor het spel.

Volgende week deel 3, en net zoals de vorige keer, stuur me graag je opmerkingen of vragen.

Post navigation