Virtua en Cyberië krijgen pak slaag

Auteur: bonanza

Hoewel de handelsperiode veelbelovend begon met duidelijke afspraken tussen de twee Presidenten doodvogeltje en (Brendan) van respectievelijk Cyberië en Virtua om geen handelsbeperkende verordeningen uit te spreken, verviel Virtua al gauw weer in het bekende patroon van protectionisme, voorafgegaan door Ibisha en Digitalië. Cyberië bleef het enige land zonder protectionistische maatregelen. Maar helemaal vrij van zonden zijn ook zij niet. Uiteindelijk straften de Federals Cyberië en Virtua, maar het probleem beperkt zich niet tot die twee landen en zij draaien nu op voor een falend beleid van 5 (on)afhankelijke partijen; De vier landen én de Federals.

Virtuaans President (Brendan) beloofde de brokken te lijmen die de vorige Virtuaanse President Tuned had gemaakt. Er zou gesproken worden met Cyberië en de internationale handel zou gestimuleerd worden. Er werd een contract opgesteld tussen hem en doodvogeltje dat subsidies regelde om het personenvervoer tussen de twee staten te vergemakkelijken. De Virtuaanse regering stemde voltallig in met deze regeling en loofden de betere relaties met Cyberië.

Minder dan een week later besloot de Virtuaanse regering echter om het roer volledig om te gooien en weer in het oude patroon van vorige handelsperiode te hervallen. Er kwam een verordening die het voor MV’s strafbaar maakte om enige transacties uit te voeren op Virtuaans grondgebied. Ibisha had twee dagen eerder een gelijkaardige verordening uitgeroepen, gevolgd door Digitalië. Cyberië kon niet bepaald lachen met deze koerswijziging en richtte haar woede op Virtua, waarmee ze een afspraak had gemaakt. President doodvogeltje liet weten alle vertrouwen in (Brendan) op te zeggen. Die laatste was duidelijk geschrokken van de zware uitval en besloot uiteindelijk onder druk om de verordening tijdelijk ‘on hold’ te zetten.

Volgens onze bronnen deed hij dit zonder overleg met de andere leden van de Virtuaanse regering. Deze waren niet tevreden met zijn actie en klaagden dat de MV’s alle Virtuaanse resources opgebruikten. Dat deze ontevredenheid vooral werd ingefluisterd door de grote Virtuaanse handelaren zelf die hun winstmarges zagen dalen (en daarmee ook hun kansen op de topnotering) werd ook letterlijk met die bewoordingen gezegd in de club ‘Council Room’.

“Experienced traders like goudie and Gold Runner are complaining about the Cyberians who are coming to trade here.” aldus consul Pimgezel1. Vervolgens voegde hij nog een ‘schokkende’ getuigenis toe aan zijn pleidooi om een einde te stellen aan de Cyberische inmenging. “I have seen what they are doing, they are cutting supplies and interrupting Virtuan trade.”

Ook consul riser vond het welletjes geweest met die Cyberiërs en keurde een volgende verordening goed die buitenlandse MV’s gewoon zou bannen van het Virtuaanse grondgebied. “They have had enough time to recover their investments. If they didn’t, they made a bad choice for their MV or they are selling their products for too low prices to friends. Either way, not our problem.” Deze harde taal naar de Cyberiërs toe zal ongetwijfeld wenkbrauwen doen fronsen. riser lijkt zelf echter ook wel te beseffen dat de nieuwe verordening problemen zal opleveren. “(Brendan), talk to doodvogeltje now, even before we accept this. It might cause a war otherwise. But don’t wait too long if he’s not online right now.”

Naast de strijdvaardige taal valt ook in sterke mate op dat de acties enkel en alleen gericht zijn tegen Cyberiërs, terwijl ook Ibishianen actief zijn in Virtua. Dat zij getroffen worden door de Cyberisch-Virtuaanse vete lijkt eerder een spijtig neveneffect te zijn, niet eens het vermelden waard. Toch is de nieuwe Virtuaanse verordening tamelijk verregaand. Boetes kunnen gemakkelijk oplopen tot meer dan 10.000 ISH. Er breekt bijgevolg een lichte paniek uit bij Cyberische en Ibishiaanse handelaars. Door een programmeerfout blijkt het onmogelijk om Virtua te verlaten, waardoor er niets anders op zit dan MV’s failliet te verklaren.

In Ibisha blijft het stil, maar Cyberië laat niet langer over zich heen lopen. Er wordt openlijk gesproken over een oorlog tegen Virtua wegens het asociale gedrag. De verhoogde staat van paraatheid wordt afgekondigd en er wordt een verordening uitgeroepen die het beboeten van Cyberische burgers verbiedt en bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 80.000 ISH per dag. Dat nieuws bereikt ook Virtua en die bereiden zich volop voor op de oorlog. Er worden middelen vrijgemaakt voor de beveiliging van de regering.

Zoals vaak start de oorlog in de loopgraven. Iedereen wacht af en laat het initiatief aan de tegenpartij. Virtua beslist op zondag 30 januari het eerste schot te lossen. Er wordt een boete van 50.000 ISH aan Golres MV uitgeschreven. Cyberië reageert onmiddellijk en schrijft een boete van 40.000 ISH uit aan de Virtuaanse FCS’er en 180.000 ISH aan President (Brendan).

Eindelijk, na herhaaldelijke oproepen, besluiten de Federals in te grijpen. Ze verklaren alle verordeningen die internationale handel belemmeren ongeldig en verwijderen handmatig de meer dan 200 boetes die werden uitgedeeld. Ze zijn woedend over het feit dat de regeringsverantwoordelijken niet in staat waren om de situatie op te lossen zonder het te laten escaleren. De Cyberische en Virtuaanse FCS’ers die de boetes uitschreven (op bevel van hun verantwoordelijken) worden per direct ontslagen.

Cyberië springt onder leiding van President doodvogeltje ogenblikkelijk in het verweer en beschuldigt Virtua ervan de aanleiding te hebben gegeven tot het hele probleem. Virtua likt haar wonden en mengt zich niet publiekelijk in de discussie over schuld. Misschien beseften ze dat ze te ver zijn gegaan?

Maar is dat ook wel zo? Had Cyberië niet meer kunnen doen om de situatie te deblokkeren? Wie is de werkelijke aanstichter van de verordeningen en wie ging er in tegen eerdere besluiten van de Internationale Rechtbank die heel dit probleem hadden ontzenuwd met één enkele uitspraak?

Er zijn vijf verdachten en minstens evenveel slachtoffers.

Ibisha
Zij spraken als eerste deze handelsperiode een handels belemmerende verordening uit. Als zij dat niet gedaan hadden, had Virtua het dan aangedurfd om hetzelfde scenario als vorige handelsperiode opnieuw op te starten?

Digitalië
Zonder een duidelijke aanleiding spreekt ook Digitalië een verordening uit. Dit gebeurde een dag na de Ibishiaanse verordening. Waarom wilde ze dat doen? Heeft ze de situatie opzettelijk willen oppoken door Virtua uit haar tent te lokken?

Virtua
Virtua lijkt de logische dader te zijn. Zij wisten dat Cyberië niet opgezet zou zijn met een nieuwe verordeningenronde en braken willens wetens het herenakkoord tussen de twee staatsleiders. Ze beseffen echter zelf dat ze zich op glad ijs begeven, want de verordening wordt snel weer ingetrokken na een ultimatum van Cyberië. Virtuaanse groothandelaars poken hun regering echter op om de Cyberiërs definitief buiten te werken om zo hun marktpositie veilig te stellen. De regering buigt en lanceert een nieuwe verordening die zo mogelijk nog meer wrevel oproept dan de eerste. Is Virtua gezwicht voor het geld of zit er toch een grond van waarheid in de klachten van Virtuanen dat ze niet kunnen opboksen tegen de lage Cyberische prijzen? Simpele economische theorie geeft hen gelijk dat hun producten zonder twijfel duurder zullen zijn door een lagere activiteit, maar dat probleem zou zichzelf moeten oplossen van zodra er goedkopere Cyberische producten op de markt zijn. Dan dalen alle prijzen en kunnen ook zij goedkoper produceren en verkopen. Ook dát is simpele economische marktwerking.

Cyberië
Cyberië schermt alle kritiek graag af met het feit dat ze alleen maar reactieve maatregelen heeft genomen. Het klopt dat de verordening alleen maar effect had van zodra een ander land (lees Virtua) boetes zou uitdelen. Maar je kunt er niet omheen dat de hoogte van de boetes op zijn minst uitdagend was. Er wordt beweerd dat het was om de absurditeit van de situatie aan te tonen, maar in hoeverre was het niet bedoeld als effectieve defensieve maatregel? Daarnaast kan in verschillende clubs teruggevonden worden dat President doodvogeltje regelmatig contact heeft gelegd met zijn Virtuaanse collega. Aanvankelijk met succes, want de eerste verordening werd stopgezet. Daarna liep de situatie echter volledig uit de hand en deed de Cyberische President geen pogingen om de oorlogszucht van verschillende Parlementsleden in te tomen. We zullen wellicht nooit weten wat er exact is gezegd tussen de twee regeringsleiders en kunnen dus ook moeilijk oordelen over hun pogingen om de situatie te ontzenuwen.

Federals
Je zou ze haast vergeten in het bovenstaande lijstje, maar ook de Federals hebben een verantwoordelijkheid in deze hele historie. Vorige handelsperiode werden er rechtszaken aangespannen tegen de Virtuaanse verordeningen van toenmalig President Tuned en toen oordeelde de Internationale Rechtbank dat de boetes gebaseerd op de verordeningen wel terecht waren, maar dat bij niet betaling alleen een FCS’er uit het land van de wanbetaler het faillissement kon aanvragen. Met andere woorden: deel zoveel boetes uit als je zelf wil, maar de tegenpartij is niet verplicht ze te betalen. De Federals besloten toen om die uitspraak naast zich neer te leggen en de betaling zelf af te dwingen op straffe van een faillissement. Zonder die uitspraak was er deze handelsperiode geen probleem geweest, want dan hadden de verordeningen geen enkele zin gehad.

De Federals leggen de schuld nu voor de volle 100 procent bij Virtua en Cyberië, maar die bewering klopt absoluut niet. De Federals hadden een rechterlijk bevel moeten respecteren. Deze handelsperiode hebben ze niet gereageerd tot de situatie volledig uit de hand liep. “De inwoners kunnen blijkbaar niet zelf tot oplossingen komen,” aldus de Federals. Die bewering klopt wat betreft de huidige regeringsleiders, maar verder is het onzin, want de Internationale Rechtbank was weldegelijk met een oplossing gekomen. Die bestaat tot nader order nog steeds uit normale inwoners van de Federatie. Doorgaans is het positief dat ze zo min mogelijk ingrijpen, maar ze moeten wel consequent blijven. Vorige handelsperiode dwingen ze de betalingen persoonlijk af, deze handelsperiode annuleren ze dan weer alle betalingen.

Alles wijst erop dat komende handelsperiode geen handels belemmerende verordeningen meer zullen (mogen) worden uitgesproken. Dat neemt echter niet de noodzaak weg om te praten. De toekomstige regeringsleiders moeten nadenken over oplossingen hoe ze de internationale handel kunnen bevorderen zonder dat hun eigen inwoners daardoor weggeconcurreerd worden. Zullen ze daartoe wel in staat zijn?