Auteur: bonanza
Er is al veel over hem geschreven en dat kan bezwaarlijk allemaal als positief omschreven worden. Doorzoek deze krant met de term ‘Tresias’ en je krijgt een staalkaart van waarmee hij zich de afgelopen handelsperiodes heeft beziggehouden. Ook deze periode slaagt hij er weer in om zich in de schijnwerpers te positioneren. Een verslag van één van de controversieelste politici in Cyberië.
Had je de modale politicus bij het begin van de handelsperiode gevraagd wat hij dacht over Tresias Aegirsson, dan had je beslist een positief antwoord gekregen. “Hij is erg actief” en “Hij zit weer op het rechte pad” zouden de meest gegeven antwoorden zijn. Dat imago heeft de man die nooit-meer-minister-mag-worden alweer weten stuk te slaan. Met veel kabaal vertrok hij woensdag uit het Parlement en zelfs uit Cyberië naar Digitalië “omdat Marcello Alvarez daar nu koning is, ik toch al geen Parlementslid meer mocht zijn en omdat ik geen vertrouwen meer heb in de Cyberische samenleving.”
Die uitleg klopt slechts gedeeltelijk. Naar eigen zeggen was hij met een Cyberisch subaccount, Oscar Alvarez crimineel en dat sluit ook Tresias Aegirsson uit om te kunnen deelnemen aan het Cyberische bestuur. Een onoplettendheid die hij volledig wijt aan de Cyberische President Tuned die niets gecontroleerd zou hebben (hoewel subaccounts een private aangelegenheid zijn en het niet aan Tuned is om deze link publiek te maken).
“Geef mij macht en ik ben zoet, geef mij geen macht en ik ben een duivel.”
De eerste reden, het koningschap van Marcello Alvarez kan wel als legitiem beschouwd worden. Immers, van zodra hij tot koning gekroond werd, vertrok Tresias Aegirsson naar het land van de kogels en diamanten. Jammer genoeg voor hem kwam tijdens dit interview het Twitter-bericht binnen dat de koning weer was afgezet en Troel geherinstalleerd werd. Daarop trok Tresias Aegirsson terstond terug naar Cyberië.
Het argument van een gebrek aan vertrouwen in de Cyberische samenleving lijkt hij zelf toch iets minder serieus te nemen. Een koningswissel is al voldoende om hem terug richting Cyberië te laten varen. Toch vragen we hem wat er dan misloopt in Cyberië.
“Nu kan politiek voorkomen dat het verkeerd gaat in de handel door middel van bijvoorbeeld een wet tegen insluiten. Ik meen mij te herinneren dat deze al bestaat, maar niet actief wordt gebruikt. Daarnaast moet de politiek meer doen voor internationale handel en op sociaal gebied, zoals ik al wenste te doen met mijn voorstel.”
Dat beruchte voorstel over alimentatie en samenleven was overigens, zo zegt hij nu zelf, ook deels serieus bedoeld en niet louter en alleen om het Parlement wakker te schudden, zoals werd gesuggereerd in het Parlement. Hij wijt het probleem van immobilisme vooral aan het huidige Kabinet en de coalitie (LJE-LiDe-BvC) die veranderingen zouden tegenwerken. Tresias Aegirsson geeft de moed echter niet op en geeft aan dat hij zich zal blijven inzetten voor de introductie van een nieuwe partijendemocratie die hij enkele dagen geleden voorstelde.
Hij liet in het Parlement en Achterkamertje regelmatig vallen dat hij het niet eens was met de interne keuken van LJE, waarvan hij tot voor kort lid was. Exclusief voor The Miniconomist vertelt hij nu ook waarom. “Ik geloof dat het binnen LJE fout gaat doordat er geen partijdemocratie heerst en geen fatsoenlijk partijbestuur is. Joep Eerlijk, met alle respect voor hem, geweldige politicus, houdt te veel macht voor zichzelf. Ook toen hij geen partijvoorzitter meer was, had hij nog de nodige touwtjes in handen. Dat is wat er fout gaat in LJE, denk ik.”
Ook op de vraag waarom hij zich zo plots distantieerde van LJE krijgen we een antwoord. “Ik had van tevoren aangegeven Kabinetslid te pretenderen en niet Parlementslid. Als Parlementslid kan je geen ingrijpende veranderingen maken in de hele Federatie, wat uiteindelijk wel mijn echte doel is.”
Het lijkt wel alsof LJE een harteloze organisatie is die mensen geen eerlijke kansen biedt. Maar misschien moeten andere politieke partijen gewaarschuwd zijn vooraleer ze Tresias Aegirsson binnenhalen, want je kan het ‘wilde dier’ maar op één manier temmen, zo zegt hij zelf. “Geef mij macht en ik ben zoet, geef mij geen macht en ik ben een duivel.”
Reactie Joep Eerlijk
“Het klopt dat in Lijst Joep Eerlijk de partijvoorzitter dominant is. Hij bepaalt hoe de kieslijst er uit ziet, op welke punten nadruk gelegd wordt en hij voert ook de onderhandelingen na de verkiezingen en neemt daarin beslissingen. Dit betekent echter niet dat er geen sprake is van overleg of teamwork en er geen inspraak is voor andere partijleden. De partijleider maakt de beslissingen en dat is een grote verantwoordelijkheid, die iemand ook aan moet kunnen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dat de beste manier is om een partij te leiden. Er zijn niet veel mensen met de juiste hoeveelheid moed en capaciteit om die taak op zich te nemen, maar bijvoorbeeld Zoe gek wie sjek en doodvogeltje waren hier wel geschikt voor. Het is dan ook absoluut niet waar dat ik de touwtjes in handen had toen Zoe gek wie sjek voorzitter en partijleider was. Sterker nog, ik heb hem de vorige periode slechts één keer halverwege gesproken en hem wat tips gegeven, meer niet.
Lijst Joep Eerlijk is zeer zeker geen harteloze organisatie. Dat weet iedereen die in contact is gekomen met LJE, ook Tresias Aegirsson. Ik begrijp dat hij gefrustreerd is dat het gelopen is zoals het is gelopen. Een sneer uitdelen via de media vind ik echter niet netjes, daar zal ik mij verder dan ook van onthouden.”