Auteur: bonanza
Cyberië is de afgelopen twintig handelsperiodes bestuurd door een coalitie of alleen-regeren van de partijen Liberaal Democraten (LiDe) en Lijst Joep Eerlijk (LJE). De oppositie kreeg het zeer moeilijk om haar boodschap over te brengen. Het is waar dat ze door hun politieke minderheid minder slagkracht hadden, maar ze deden ook niet veel moeite om in te beuken tegen de gevestigde LJE-LiDe-orde. Dat zou deze handelsperiode volledig veranderen.
En zo geschiede. LiDe, de partij met de absolute meerderheid, kondigde vorige periode aan dat ze zou ophouden met bestaan, omdat ze zelf merkte dat de absolute macht (zeven op elf Parlementsleden) niet bevorderlijk was voor de politieke activiteit. Iedereen raakte min of meer ingedut. Het wegvallen van de alom heersende partij bood andere partijen de mogelijkheid om in periode 100 een echte gooi naar de macht te wagen. Hoewel LJE opnieuw werd opgericht en de meeste ex-leden van LiDe snel de overstap maakten, twijfelde niemand er aan dat LJE geen absolute meerderheid kon behalen. De partij was al enkele periodes uit de politiek verdwenen en kreeg bovendien voor het eerst sinds lang af te rekenen met stevige concurrentie van onder meer Partij van de Toekomst (PvdT), Sterk Cyberië (SC) en De Gouden Munt (DGM).
De verkiezingsresultaten vertoonden een duidelijke winst voor LJE, maar niet voldoende om alleen te besturen. Er werd geopteerd voor een coalitie met PvdT onder leiding van Car-Dealertje. Prominente LJE’ers bestempelden SC en DGM als te extreem. martijn5 van DGM was echter niet te spreken over de keuze, omdat hij zelf graag President was geworden. Hij maakte daarom kenbaar dat hij met alle mogelijke middelen zou proberen om het Kabinet (President bonanza en Minister van Financiën gelaarsdekat1 in het bijzonder) omver te werpen.
Hij wist notoir Roebelarendsveen-onafhankelijkheidsstrijder Pedro Alvarez te overtuigen zich bij hem aan te sluiten om zo samen oppositie te gaan voeren. Er kan veel gezegd worden over de wetsvoorstellen die DGM indiende (waaronder het verplicht aanspreken van de burgemeester van Roebelarendsveen met ‘Grote Hoogheid’ en het verplaatsen van de hoofdstad naar Roebelarendsveen), maar feit is wel dat ze het Parlement en het Kabinet weer actief hebben gekregen.
Er werd heftig gediscussieerd over de ingediende wetsvoorstellen, er werd voor elke kleine overtreding vanwege een Kabinetslid een motie ingediend (sommige terecht, anderen onterecht) en bovenal herleefde de politiek en leken de politici te genieten van de veel moeilijkere taak die hen te beurt viel in vergelijking met de vorige periodes. Verschillende personen moesten de enorme activiteit wel met hun baan bekopen, waaronder President bonanza omwille van een Motie van Wantrouwen en meerdere Parlementsleden waaronder recent Pedro Alvarez wegens geuite beledigingen.
Tot op heden werd er gestemd op 35 voorstellen, waarvan het merendeel wel afgekeurd. Hoewel er voor het begin van deze handelsperiode ernstige vragen waren rond het politieke stelsel, lijkt de discussie wat verstomd. Deze handelsperiode was continu boeiend en spannend. Iedereen beseft echter wel dat van zodra de oppositie weer verzwakt, het misschien uit is met het mooie liedje.
En zo komt het dat ik voor het eerst in mijn politieke carrière toch ook een klein beetje duim voor de oppositiepartijen om voldoende stemmen te halen om het de coalitie weer moeilijk te maken. Maar laten we wel serieus blijven, winnen moeten ze nu ook weer niet!