Auteur: mariadoc
Na vorige handelsperiode was het wel even bijkomen voor een net teruggekeerde oudgediende in het Cyberisch Parlement: u heeft vorige handelsperiode deelgenoot kunnen zijn van mijn verbijstering en gêne over de ontstane situatie. Hoe dan ook kwam mijn voorspelling over de zetelverdeling uit: De Gouden Munt (DGM) werd bij de verkiezingen enigszins afgestraft voor de situatie van handelsperiode 102, en Lijst Joep Eerlijk en de Klein Handels Partij werden de grootste twee Partijen. Mijn eigen Nieuwe Democratie werd gedeeld derde, maar kreeg door een speling van het lot een zeteltje erbij, waardoor de verhouding 3-3-3-2 werd. Genoeg, zou je denken, voor een minimum-winning coalitie tussen twee van de partijen met 3 zetels.
Het bleek toch anders te werken, misschien gelukkig maar voor ND. Want President Joep Eerlijk leek erop gebrand alle partijen behalve DGM te verenigen in een coalitie. Zo vreemd is dat niet: de LJE-voorman had immers al voor de verkiezingen te kennen gegeven dat hij de partij van martijn5, waarvan op dat moment nog werd gedacht dat deze ontbonden zou worden met ingang van de verkiezingen voor deze handelsperiode, als hoofdschuldige voor de crisis zag. ND was hoe dan ook niet nodig voor de loting, maar de President gaf te kennen een brede coalitie op prijs te stellen en daarom zitten wij nu toch in het Kabinet, en wel met twee personen: Minister van Onderwijs Philosopher en ik, die wederom Vice-President van Cyberië mag zijn.
Dat is een tijdje geleden en ik hoop dat het een sinecure-functie is en blijft. Immers, vorige periode was de levensverwachting van Presidenten (en daarmee van Vice-Presidenten) niet bijster hoog. Sinecure of niet, als Vice-President sta je paraat om dingen op te vangen, en die taak is, voor de lezers thuis, grotendeels sinecure en je moet er, over de verantwoordelijkheden die je hebt, goede afspraken over maken met de President over wat je wel en niet mag doen (wat ik in vorige rondes nog wel eens in mijn trots als tweede man van het Cyberische Nationaal Bestuur vergat, tot groot ongenoegen van de President!). Ik wil eigenlijk ook gewoon in het Parlement blijven, dat is al een baan die mooi genoeg is.
Deze handelsperiode zeker. Onder de bezielende leiding van de drie coalitiepartijen gaat het Parlement weer serieus aan het werk. De afrekencultuur lijkt, gezien de brede basis van de huidige coalitie, verleden tijd. Al voor de start van de handelsperiode stelde ik wijzigingen in de Cyberische Wetten voor om de toewijzing van Parlementszetels makkelijker te maken, waarna een gezonde discussie volgde en ik heel wat wijzer ben geworden door de opmerkingen van mijn collega’s. Daarnaast zijn we druk bezig met het voorbereiden van allerlei wijzigingen die in de CL moeten worden gemaakt na volgende handelsperiode met het oog op de wijzigingen van het Internationaal Wetboek.
Ook over de politieke chaos moeten we heen, en dat doen we ook. Op initiatief van de coalitiepartijen mocht ik het instellen van een nieuwe Parlementaire Onderzoekscommissie aankondigen, die het Politiek Stelsel moet doorlichten om een herhaling van de crisis van afgelopen handelsperiode te voorkomen. Ik verheug me nu al op alle interessante discussies die ik ga hebben met collega’s Julia Robinson (LJE), bekend grondrechtsjurist en Rysz (KHP), de hervormingsgezinde KHP-fractieleider. Via deze krant zal ik u allen uiteraard op de hoogte houden van alles wat we naar buiten brengen.
Één ding viel me wel op te midden van dit Parlement dat eens goed de handen uit de mouwen steekt: er wil een partij niet echt meewerken. Het spijt me voor de collega’s van DGM, maar ik moet toch concluderen dat ze in gebreke blijven als het gaat om de toekomst van Cyberië. Ze wensen niet mee te werken aan de POC; ze wensen niet mee te werken aan het implementeren van de aanbevelingen van de POC Wetten van afgelopen handelsperiode. Mij lijkt dat ouderwets populistisch obstructionisme: zijn ze bang voor eerlijke handel en voor hervormingen aan ons politiek stelsel? Laten we hun argumentatie eens doorlopen.
Volgens DGM-woordvoerder Pedro Alvarez moeten we “de vrije markt zijn gang laten gaan en het spel op zijn beloop laten gaan” en dus kartelvorming maar gewoon toestaan in Cyberië. In de eerste plaats is dat een onwaarheid: kartels belemmeren juist de vrije markt en zijn eigenlijk vals spel, en zijn dat al tijden geweest. Moeten we dat gaan toestaan, terwijl die elders in de wereld juist de markt obstrueren en zorgen dat de afnemers geen goede prijs krijgen? Dat moeten we koste wat ‘t kost voorkomen, want dan concurreren we nieuwe inwoners uit de markt. Daarnaast zou het gevaarlijk zijn om zoiets te laten controleren door een particuliere speler in een systeem dat “corrupt” is. Een beetje meer vertrouwen in onze eigen politici kan er zeker niet vanaf? Voor zover ik weet zijn Ministers van Financiën aan regels en parlementaire controle gebonden. Waarom zou dat niet afdoende zijn voor het handhaven van de kartelvormingswetten?
Daarnaast wil DGM niet meewerken aan de POC. Waarom niet? De partij vindt dat het een “circus” is en dat we naar de toekomst moeten kijken, niet naar het verleden. Kan iemand mij vertellen hoe deze POC niet toekomstgericht is? We willen juist het politieke stelsel grondig onder de loep nemen om in de toekomst zaken als die van vorige handelsperiode te voorkomen. Hoezo verleden? Met de POC stappen we over onze eigen schaduw heen en kijken we vooruit, nadat we de zwarte bladzijde van vorige periode eindelijk hebben omgeslagen.
Me dunkt dat DGM bang is voor de Onderzoekscommissie, bang dat het allemaal de Cyberische Inquisitie is die hun partij schuldig gaat bevinden aan het zootje. Ik verwacht helemaal geen Cyberische Inquisitie, en dat zou DGM ook niet moeten doen: het is helemaal niet het doel van de POC om namen te noemen, zondebokken te vinden en vrolijk door te modderen, maar om serieus aan te pakken en structurele fouten in ons politiek stelsel te vinden en te repareren. Want dat die er zijn, staat buiten kijf: als we in een ronde een aantal Presidenten verslijten dat hoger is dan het aantal vrouwen van Hendrik VIII van Engeland, is er toch echt iets mis en dat moet je niet ontkennen. Dan moet er wel een constructiefout zijn.
Het zou DGM sieren als ze mee zouden werken, en laten zien dat ook zij niet bang zijn voor spoken uit het verleden, zoals ze pretenderen. Dan kunnen onze hervormingsplannen tenminste echt breed gedragen worden, ook buiten de coalitie, wat belangrijk is voor het draagvlak in Cyberië. Oppositievoeren kunnen ze bij DGM wel aardig, maar laat ze eens verantwoordelijkheid nemen, zeg ik!
Al met al blijft het Parlement haar best doen voor het volk dat we vertegenwoordigen. In een week is er niemand ontslagen en ik hoop dat dat zo blijft (tenzij het natuurlijk reden is, maar laten we dat niet hopen). En laten we hopen dat deze handelsperiode de weg naar boven weer laat zien, en dat we samen, met zijn allen, serieus aan de slag gaan om dit ‘werk-in-uitvoering’ tot een goed einde te brengen. Ik ga in ieder geval mijn best doen!