Ibisha misbruikt

Auteur: Tranqer

Ibisha Misbruikt
Opgelet: De inhoud van dit artikel dateert al van de eerste editie van The Miniconomist deze handelsperiode.

De feiten dateren allemaal van zéér kort na de massamoord in Digitalië, waar ikzelf ook bij neergeschoten werd. Na die schietpartij werd ik om 11:45 wakker in het Gentse Universitaire Ziekenhuis. Eenmaal bij bewustzijn, kon ik niet geloven waar ik terecht was gekomen. Hoewel de verpleegsters me aan het infuus wilden houden tot volgende handelsperiode, stond ik op uit mijn ziekenbed en ontsloeg ik mezelf uit het Universitaire ziekenhuis.

In de wandelgangen was het opvallend druk. Bleken naast mij ook een tiental andere Digitalianen (inclusief de voormalige Koning Criminele Schoonzoon) tot in het hiernamaals geschoten te zijn.

Ik moest op de televisie proberen te volgen, om te kijken wat er nog van overbleef. Mijn droom, een actief El Peso, ging in één nacht in de rook op. Veel was er niet te zien, de enige overlevenden zoals Peckkoo en DROP TABLE players stonden met een dode stad in slechte papieren.

Om meer te weten te komen moest ik dus naar Ibisha, het land van oorsprong waar de aanvallers hun centen bijeenraapten. Ik heb altijd geweten dat je in Ibisha moest zijn om van de voordelige grondstofopbrengsten te genieten. Het probleem is echter dat mijn Spaans onvoldoende toereikend is om er te communiceren. Dat is ook de reden waarom Ibisha voor mij het grote zwarte gat van de Federatie is, en ik deze plek tot hiertoe steeds vermeden had. Verder dan een pils bestellen op café “Dos cervezas por favor” of mezelf voor te stellen “Ola me llamo Tranqer, soy commerciante” reikt mijn kennis van het Spaans niet. Maar genoeg getreurd, tijd voor verandering. Ik heb voor een Spaanse tolk gezorgd die mij zal begeleiden in Ibisha.

In de hoofdstraat valt de houtwinkel van martijn5 goed op. Dit is dan ook de eerste zaak waar we binnenstappen. Mijn tolk begint in vlot Spaans uit te leggen wat de bedoeling van het bezoek is. De meeste klanten kijken echter raar op als mijn tolk einde verhaal is. Ik kan niet onmiddellijk opmerken wat er aan de hand is, maar weldra blijkt dat het merendeel van de klanten het Spaans van de tolk niet verstaat. Kort daarna doe ik mijn verhaal zelf, in het Nederlands en Engels. Zowel de klanten als martijn5 stellen zich echter argwanend op, en melden dat Ibisha niets te maken heeft met de schoten die gelost zijn in Digitalië. Verder wil hij ook met ons weinig te maken hebben, tenzij we hem een mooi handelsperspectief kunnen voorschetsen.

We lopen verder rond in de stad. De blikken voelen we op onze rug branden. Komt het omdat we als indringers aanzien worden of de blunder begingen om hier in het Spaans de mensen aan te spreken? Hier en daar lukt het om een gesprek op gang te brengen, officieel wel steeds in het Engels, maar ook Nederlands gaat vlot. Toch geraakte ik weinig wijzer uit het vraagstuk omtrent de schietpartijen in Digitalië, en hoop ik dat de tijd raad zal geven.

Wat me vorige week zo opviel, is dat Ibisha eerder misbruikt wordt door grote monopolisten, dan dat het kan openbloeien voor Spaanstaligen. In principe niet erg, aangezien we allen graag de meest liberale economieën nastreven, maar het anonieme bericht in de vorige editie zette me aan het denken.

Waarom behouden we de creatie van een Spaanstalige stad, indien we merken dat het aantal Spaanstalige spelers toch niet toeneemt. Meer nog, als Engels de standaard voertaal wordt, en het tegelijk blijft krioelen van de Nederlandstalige kliekjes. Ik begrijp goed dat op wereldvlak het Spaans een enorm potentieel heeft.

Maar als het niet gaat, waarom wordt er dan niet volhardt op de ingeslagen Spaanse weg? De enkele Spaanstaligen worden zo haast verplicht om hun stad te bevolken. Een nieuwe groep spelers wordt zo aangetrokken.

Wat als de vorige ingeslagen weg effectief een misser was. Waarom het dan niet eens over een andere boeg gooien? Waarom vormen we Ibisha niet om tot een anderstalige stad met de grootste aanhang? In mijn ogen lijkt dit dan iets te worden voor de Deense ploeg. Of iets uitgebreider een Scandinavische groep?

Hoe dan ook, het lijkt me mooi als er zo weer een extra kleur binnen de Federatie wordt aangebracht.