viraxje! Met 716.703 I-Shell wist hij de concurrentie te verpletteren. Alweer de tiende(!) keer dat viraxje zijn naam in de Hall of Fame ziet verschijnen. Zou dat niet gaan vervelen? Het verhaal van de nieuwste winnaar.
Na het winnen van handelsperiode 116, 120 en 124 werd de reeks van eens per 4 perioden winnen doorbroken. Het zou deze keer zelfs 12 perioden duren alvorens hij weer een overwinning op zijn naam kon schrijven. Met negen overwinningen kwam hij al in aanmerking voor de hoogste status die een handelaar kan behalen: Master of Industry. Slechts twee andere handelaren hebben op dit moment deze status: Podje (negen keer gewonnen, maar wel 31 keer top 10) en gelaarsdekat1 (zeven keer gewonnen, maar eveneens 31 keer top 10). In zoverre is viraxje, naast Podje, de enige Master of Industry die recht heeft op de status door het daadwerkelijk winnen van rondes.
“Nah, boeit niet, Mystq doet me deze periode precies na.”
Zelf blijft viraxje relatief bescheiden: “Podje heeft ook nog handelsperioden gewonnen met andere alter ego’s, dat betekent dat nog iemand zeker tien keer heeft gewonnen.” De kersverse winnaar zet zijn overwinningen ook af in de tijd: “Er zijn twee heel verschillende periodes geweest, en de omslag ligt bij ongeveer de 80e handelsperiode. Daarvoor en daarna was het heel anders handelen. De concurrentie was daarvoor en daarna ook heel anders.” Toch vindt hij wel dat hij behoort tot de drie beste handelaren die de Federatie ooit heeft gehad. “Ik denk dat ik mijn plekje in de top 3 van grootste handelaren wel verdiend heb. Of Podje beter is dan ik, of ik beter ben dan Podje, dat laat ik graag in het midden. Van gelaarsdekat1 heb ik niet zo veel meegekregen: hij handelde toen ik niet actief was.”
“hubinho is hubinho?”
viraxje heeft door de handel in scheppen (4 skills) en plastic (6 skills) en MV’s ten behoeve van steen en zagen, en een taxibedrijf zijn rijkdom vergaard. Van concurrentie op plastic had hij geen last: “Ik had geluk dat ik de enige was met plastic in Virtua.” De concurrentie met andere schephandelaren was lastiger: “Meerdere Virtuanen handelden in scheppen, en met slechts 4 skills waren de productiekosten 1,50 I-Shell hoger.” Dankzij de MV in steen vonden zijn scheppen echter toch gretig aftrek: “Ik zorgde voor een kleigraver die mijn MV van klei zou voorzien (Likemyitem). Hij groef klei met mijn scheppen, zodat de concurrentie buitenspel stond.” Of dat geen riskante strategie is in verband met CBI-bemoeienis? “Nah, boeit niet, Mystq doet me deze periode precies na, met ijzer en steen”.
De handelsperiode had voor viraxje weinig echte tegenvallers. Vooral de gepleegde aanslagen, zo’n 40 in totaal, hebben hem geld gekost. “De schade zal ergens tussen de 12.000 en 16.000 I-Shell liggen, en ik ben een paar vesten verloren”. Over de daders bestaat geen twijfel: “hubinho en Tyc00n”. Over het motief: “Tyc00n had ik twee periodes geleden proberen te beroven. En hubinho is hubinho? Geen idee wat die kwam doen hier.”
“En kopen doen ze toch niet”
De uitstekende handel tussen Virtua en Cyberië en tussen Virtua en Ibisha Island hebben viraxje geen windeieren gelegd, al was hij daarover niet helemaal tevreden: “Riviat wilde heel graag een keer boten doen. Daar vertrouwden we dus op, maar door wat problemen begonnen we drie dagen te laat internationaal te handelen.” Toen de havens en boten eenmaal aanwezig waren, verliep de handel tussen de verschillende landen prima. Digitalië werd bewust vermeden: “Daar beginnen ze al te kwijlen als je er een winkel koopt, hebben ze weer een doel om te bombarderen. En kopen doen ze toch niet.”
Direct na de vulkaanuitbarsting leek het erop dat viraxje zijn hoogste nettowaarde, daterend uit periode 124 (786.699 I-Shell) zou gaan verbeteren. Na screening door het CBI werden echter onregelmatigheden geconstateerd, die leidden tot een boete van exact 110.000 I-Shell. Waarom zo’n enorme boete? “In het kort: ik had veel goud opgespaard, wachtte tot week 2, toen zat Virtua zonder goud, ik regelde een MV die van mijn goud chips ging maken, en kocht de chips terug. Het CBI vond dat ik te weinig betaalde aan de chipsleverancier.”
“Ik ben benieuwd of ze met een rekenmachine om kunnen gaan.”
Voor de exacte cijfers duiken we in de correspondentie tussen viraxje en het CBI. Daaruit blijkt dat viraxje 7.104 chips heeft verkocht, die gemaakt zijn van het goud dat hij zelf verkocht aan Likemyitem. De winst per chip voor viraxje bedroeg 7,56 I-Shell. De volledige winst ad 53.706,24 I-Shell is gecorrigeerd, en de boete daarbovenop bedroeg nogmaals eenzelfde bedrag. Het CBI heeft deze boete vervolgens afgerond op 110.000 I-Shell. Het CBI heeft berekend dat de winst per chip voor Likemyitem varieerde tussen 0,12 en 1,49 I-Shell. Daarin zijn de kosten van benzine niet meegenomen. Het CBI heeft daarom geconcludeerd dat Likemyitem met een dergelijk lage marge viraxje heeft bevoordeeld.
“Het CBI heeft wat nummers uit de lucht gegrepen en in de mail gezet. Geen van de cijfers is te herleiden natuurlijk, want ze geven geen gedetailleerde cijfers en berekeningen vrij, wat het enorm geloofwaardig maakt allemaal. Het CBI bestaat niet uit handelaren en ik ben benieuwd of ze met een rekenmachine om kunnen gaan.”
In de correspondentie met het CBI geeft viraxje aan dat het verschil aan risico ook meegenomen dient te worden. “Ik verzorg het goud, heb extra moeten investeren voor opslag van goud, ik leid mogelijk risico de chips niet te kunnen verkopen. Likemyitem loopt geen risico en is verzekerd van winst met zijn MV.” Het verschil in winst tussen viraxje en Likemyitem is voor het CBI echter doorslaggevend. viraxje merkt daarnaast nog op: “Likemyitem heeft ook altijd zijn Excelsheets erbij gehad. Niks is verkocht met verlies, de marges waren soms wat anders vanwege schroevendraaierprijzen, maar als die marge op 100 chips een keer 0,20 I-Shell is -en de rest van de chips minimaal 1 I-Shell- is dat gewoon een keer zo. Het CBI kijkt vervolgens alleen nog naar die 0,20 I-Shell marge.
“Dan doen we dat nog even keer 2: hopsa!”
Het grootste bezwaar van het CBI was dus een groot incidenteel verschil tussen de marges van Likemyitem en die van viraxje en niet zozeer de constructie op zich. viraxje waarschuwt echter dat dat geen precedent voor de toekomst hoeft in te houden: “Maar dat is het ding met het CBI, dat kan volgende ronde zomaar weer anders zijn.” Slimme handelaren zijn dus gewaarschuwd.
Het zou het CBI sieren als ze in de toekomst meer cijfers gebruiken bij het onderbouwen van hun kostprijsberekeningen. “In ieder geval gedetailleerder dan ‘jij hebt ongeveer dit, dan geven we een boete van zoveel, oh maken we er dat van, dat is een mooi rond getal, en dan doen we dat nog even keer 2: hopsa! Als het om kostprijsberekeningen gaat, wil ik inderdaad weten hoe en wat precies, want het CBI vertrouw ik niet.”
Na een vermoeiende en actieve handelsperiode heeft viraxje deze periode besloten om het rustig aan te doen. Het verbaast hem dat niemand nog in de internationale handel lijkt te springen. “Ik zie deze ronde niemand met de intentie om internationaal te handelen of winkels te verhandelen, terwijl boten nagenoeg niks kosten: gek.” Zelf heeft hij geen behoefte om in dit gat te springen: “Het is altijd veel gedoe winkels te regelen.”
Hoewel het nog erg vroeg is om voorspellingen te doen rondom de winnaar van deze periode, is viraxje toch gevraagd hoe hij daarover denkt: “Geen idee wat er buiten Virtua speelt. Mystq gaat het in Virtua proberen denk ik. Podje of the hawk maken ook een goede kans, het zal eraan liggen wie Mystq als klant strikt.”
Aan het eind van ons gesprek merkt viraxje en passant nog op: “Wat zeg je ervan als The Miniconomist weer Engelstalig én Nederlandstalig wordt?” Over samenwerking tussen de diverse media zal in de komende weken en maanden meer duidelijk worden, maar The Miniconomist publiceert zowel Engelse als Nederlandse artikelen!