R.I.P. Roebelarendsveen?

Roebelarendsveen, een paar maanden geleden nog het kloppend hart van de Cyberische economie, is op een paar dagen na de start van de 137e handelsperiode nog helemaal onbewoond. Er is geen burgemeester meer, er zijn geen winkels en President Hubinho1 heeft een officiële aanvraag ingediend bij Federal Government om de stad deze periode op slot te gooien. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Elke handelsperiode opnieuw gaan er stemmen op om het aantal steden in Cyberië te reduceren. In het verleden is dat ook meermaals gebeurd. Wie herinnert zich Bahthoevedorp bijvoorbeeld nog? Ook ooit een centrum van bloeiende handel, en nu niet veel meer dan een herinnering bij de oudere inwoners van het land. Als het inwonersaantal blijft dalen, dan lijkt het een goed plan om een stad tijdelijk op slot te doen om voor een concentratie van handelsactiviteit te zorgen. Maar er zijn ook tal van redenen waarom het een slecht idee is.

“En de identiteit van de ‘typische’ Bahthoevedorpeling?”

1. Een gesloten stad komt niet meer terug
Een stad die op slot gaat komt nooit meer terug. Er zijn tal van praktische redenen waarom een stad die eenmaal op slot is gezet geen comeback kan maken: je kan je bijvoorbeeld niet meer aanmelden als burgemeester omdat je per definitie altijd vanuit een andere, niet gesloten, stad je aanmelding maakt. Je kan ook niet focussen op nieuwe inwoners die zich aanmelden in de leegstaande stad, of op handelaars die hun pakhuis verhuizen. Een stad op slot is een gedoemde stad. En een stad die geschrapt wordt verliest alle hoop om ooit terug te komen. Ook al gaat daarmee een cultuur verloren.

2. Cultuur?
Ja, cultuur. Hoewel steden nu veeleer een centrum van handel zijn, kunnen ze in essentie ook inspelen op een culturele identiteit van sommige groepen inwoners. Wie zich Bahthoevedorp herinnert, kent ook nog de liedjes, de vlag en de samenhang onder de inwoners. Door de stad te sluiten ontstond bijna een diaspora van spelers over de verschillende andere steden. Sommigen zijn zelfs helemaal tot in Virtua terecht gekomen. En de identiteit van de ‘typische’ Bahthoevedorpeling? Die is… verdwenen. Een element van samenhang dat overboord is gegaan.

3. Handel
Natuurlijk lijdt de nationale handel onder een extra gesloten stad. Hoe weinig handelszaken er ook mogen zijn in een stad, en hoe weinig actieve inwoners er ook mogen zijn, elke winkel die je er opent lokt toeristen. Ook al zijn het er niet veel, elke verkochte schep is een verkochte schep. En elke gesloten stad is een vrachtwagen aan schroevendraaiers die aan jouw magazijn blijft staan. Kortom: ook economisch wordt niemand beter van een stad op slot.

Dit artikel is dan ook niet enkel een pleidooi voor het níet opdoeken van steden, maar ook een oproep naar de verschillende burgemeesters en overheden om stilaan iets aan de culturele diversiteit van de steden iets te doen. Profileer uw stad, geef uw stedelingen iets om trots op te zijn. Laat het gemeentehuis meer zijn dan een plek om subsidies aan te vragen, maar bouw er een cultuur omheen. Inwoners zijn meer dan handelsconcurrenten, het zijn ook vrienden die samen rondhangen op straat als er even geen mensen in hun winkels zijn, die ouwehoeren op de chat of gewoon elkaar een handje helpen als iemand vragen heeft. Cultiveer deze vriendschap, en je hebt een band die zo sterk is dat je stad er wel bij zal varen. En die band vertaalt zich ook economisch. Een goed werkend netwerk is essentieel voor het doen van goede zaken en het verzekeren van een mooie winst.