Sociale democratie

Een sociale democratie is een land met democratische instellingen waarvan de bevolking sociaal is. Door sociale interactie ontwikkelt deze bevolking een middenveld, die functioneert als tussenstap tussen burger en overheid. Politieke interactie gebeurt niet alleen in de politieke kringen, maar breder in de publieke sfeer. Heel wat verenigingen, organisaties en bedrijven spelen hier een heel actieve rol. Bovendien dient er veel van dit middenveld verwacht te worden voor het versterken van de democratie.

De derde republiek zou zijn democratische grenzen verder kunnen verleggen door zich te transformeren naar een burgermaatschappij, beter bekend als civil society. Het concept middenveld kunnen we dan ook uit leggen als een gedifferentieerd en dynamisch geheel van organisaties, bewegingen en activiteiten. Deze worden door burgers beheerd en nemen een autonome positie in tussen de private sfeer, de markt en de overheid. Gedifferentieerd en dynamisch slaat op de voortdurende dynamiek in de organisatievormen die verschillend kan zijn naargelang de types, thema’s en schalen waarop ze voorkomen. Dit kan grondig variëren van scholen, kranten, socioculturele verenigingen, families etc.

We kunnen het middenveld situeren langs de drie assen:

  • Organisaties in het middenveld zijn gebaseerd op privaat initiatief van burgers zelf en worden niet bestuurd door overheden;
  • Het doel van deze organisaties is niet de winst maar participatie aan de Cyberische samenleving;
  • Deze organisaties kennen een formeel karakter, in tegenstelling tot allerlei gemeenschappen zoals vriendengroepen of stadsgemeenschappen.

De aanwezigheid van een dergelijk middenveld zou de volgende eigenschappen verlenen aan de derde republiek. Het gaat om een vrijwillige associatie van burgers in organisaties, netwerken, en verbanden. Deze vrijwillige associaties dragen bij tot het publieke debat, meningsvorming over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het is een aparte sfeer dat niet gebaseerd is op affectieve banden, niet gestuurd door de overheid, niet afhankelijk van de markt. Beslissingen in deze sfeer binden enkele diegene die zich daar vrijwillig aan onderwerpen. Dit middenveld zou een sociale opdracht vervullen. Organisaties in het middenveld brengen namelijk mensen samen. Ze zorgen voor ontmoeting in de meest diverse zin: de lokale krant en federale krant, familieclub, chat, sms, protest, families. Die sociale opdracht zorgt voor meer sociale samenhang en doorbreekt het isolement. Vooral in tijden waar iedereen de Federatie verlaat aangezien de bevolking (en daarmee dus de sociale interactie en samenhang) verdwijnt. De immigratiegolf die volgde na de val het keizerrijk zou gebruikt kunnen worden als basis aan een opwaartse immigratiebeweging. Zulke organisaties bieden kansen tot samenwerking, engagement en wederzijdse steun. Elke stimulering van zulke sociale samenhang zou bijdragen tot burgers die Cyberiër blijven.