Het Profiel van… Le Vainqueur

Als voormalig CCP’er en de huidige voorzitter van NLP heeft Le Vainqueur al meer dan één rondje gelopen in de oudere, oude en nieuwe regeringsgebouwen van Cyberië. Al meer dan 30 handelsperiodes komt deze voormalige Belg naar de Federatie, en hij is altijd op zoek naar iets nieuws, of het nu in de politiek is of de volgende scoop waar hij zijn schrijfkunsten op kan loslaten. Wij wisten hem net buiten het NLP partijhoofdkwartier te strikken voor een interview.

Rats!: Hoe zou je je activiteiten deze ronde in 3 woorden beschrijven?

Le Vainqueur: Samenwerking, constructief en open.

R: Op een schaal van 1 tot 10, hoe succesvol vind je de economische prestaties van jouw land en waarom?

LV: 7/10. We hebben altijd mooie prestaties afgeleverd in de top 100. Het is een land waar het economisch makkelijk in te stromen is. Alle Cyberische handelaren zijn broeders, aleja, bijna allemaal toch. De handelaar is de motor van onze natie. Maar wat onze economie tegen hield was het Keizerlijk regime dat de economische balans verwaarloosde. Daar plukt de regering van Troel nu de vruchten van, maar zoals de 7 zegt doen ze het nog vrij goed. De derde republiek is een feit, maar heeft een moeilijke toekomst voor zich.

R: Zelfde vraag, maar dan op cultureel vlak?

LV: Dat geef ik een drie. Ik speelde in de hoogdagen van de tweede republiek doen LiDe nog met de scepter zwaaide. De TMC was een Cyberisch ritueel, waar alle burgers aan deelnamen. Debatten, discussies, trouwpartijen en zelf feestjes. Dit is er allemaal niet meer, wellicht door de emigratie. Het is dan ook de taak van de staat om actie te ondernemen. Hier kun je zeer wijd in gaan om het sociale gebeuren onder de Cyberiërs te bevorderen. Als politieker ben je een voorbeeld hierin.

R: Welk hoofd van staat vind/vond je het meest capabel en waarom?

LV: Ik ben een enorme fan van bonanza. Al vanaf mijn begindagen in periode 67, ken ik hem als een groot icoon hier in de Federatie. Hij was de man die later ook afreisde naar Monapoli om een El Pesoiaanse onafhankelijk te bespreken. Een groot man, die stilzwijgend en vastberaden zijn beleid doordrukte die voor een stabiel Cyberië zorgde. Zijn leegte hebben velen proberen opvullen, maar toch viel de tweede republiek. Ik daag bonanza uit om terug te komen naar Cyberië en nationale politiek te doen.

R: Wie is in jouw ogen de grootste inwoner van de Federatie, die op dit moment nog actief is?

LV: The Minic. Een heel intellectueel man, waarvan ik blij ben dat hij aan boord is. De TMC levert veel meer kwaliteit sinds hij post heeft van hoofdredacteur. Hij is heeft interessante politieke inzichten, en heeft veel ervaring waarvan we allemaal van kunnen leren. Hij wil graag deelnemen aan het politiek debat, en daar werk ik maar al te graag aan mee.

R: Welke inwoner uit het verleden zou je echt eens graag terug zien?

LV: neuroman. Mijn functie voor hem was raar, maar het waren mooie tijden in de Federatie terwijl er drama aan het thuisfront was. De hoogdagen van Digitalië waren voorbij, de elite slonk maar hield nog hard vast aan de oude groepswaarden. neuroman regeerde voor een heel lange periode met korte onderbrekingen. Daarop steunde hij mijn ‘artistieke’ talenten door controversiële artikelen te schrijven en politiek te reageren. De verheerlijking van zijn heerschappij nam overdreven proportie aan en toen is hij geëmigreerd. Hij leerde me veel dingen die je niet moet doen.

R: Wat is het beste advies dat je kan geven aan nieuwe inwoners?

LV: Handel is leuk, maar om de leegtes te vullen kun je al snel even politiek doen. Het geeft je zelfvoldoening en bevrediging dat je kunt bijdragen aan de economie en de mensen. Zelfs kleine beetjes helpen. Vraag zeker alles goed na voor je dingen doet!

R: Elke yin heeft zijn yang, wie is de jouwe?

LV: Ik ben soms wat impulsief. Als ik een idee krijg, dan moet ik dat neerschrijven en plannen om dat vervolgens te realiseren. Ik verplicht me zelf deze periode om het rustig aan te doen en concepten te laten rijpen met de tijd.

R: Wat vind je persoonlijk je eigen, mooiste prestatie?

LV: Het drie weken lange regime in El Peso dat niet federaal erkend was. Ik had eigenhandig een geschikte persoon gekroond tot keizer. De volledige bevolking steunde hun eigen stedelijke staat, Keizerlijk Digitalië die in een burgeroorlog verwikkeld zat met Koninklijk Digitalië. Drie weken lang besliste een stad over zijn eigen bestuur buiten de Federatie om. Drie weken waarbij een senaat werd verkozen. Maar 2 absolute overwinningen in de verkiezingen in de tweede republiek aanschouw ik toch ook als een prestatie.

R: En de bonusvraag: wiens profiel zou je graag eens in The Miniconomist zien?

LV: Die van Troel. Wie is Troel?