Auteur: The Minic
Terwijl de rest van de wereld gedompeld is in een diepe economische crisis en men overal moeite heeft om goede, sluitende begrotingen te maken, is in ons bergland het totaal omgekeerde mogelijk. Cyberië baadt in weelde en krijgt het geld met moeite uitgegeven. Is dit een wenselijke situatie?
Na de laatste budgetronde van afgelopen zaterdag bleken veel steden enorme reserves te hebben. Zwollar had nog 84.000 ISH in kas, Roebelarendsveen 110.00 ISH en Kronenburg maakte het met 150.000 ISH nog wel het bontst. Ook het nationale budget van Cyberië laat honderdduizenden ISH aan reserves zien.
Er was een tijd dat inkomsten en uitgaven nauw in de gaten dienden gehouden te worden. Export kwam tegen lagere prijzen om zo meer goederen binnen te halen, iedere Officer werd doorgerekend en subsidies waren al helemaal uit den boze. Het was zelfs niet ongekend dat er wel eens belasting geheven werd. Nee, niet de BTW over producten, maar daadwerkelijke belasting over je totale vermogen. Inwoners klaagden steen en been, maar begrepen dat het noodzakelijk was om de stad in goede banen te kunnen blijven leiden.
Tegenwoordig is het helemaal andersom: burgemeesters kunnen met geld smijten. Export is tegen maximale prijzen en de hele ronde lang staat de centrale vol van orders, Officers worden te pas en te onpas aangenomen om ze zo praktijkervaring op te laten doen en het regent subsidies alsof er een socialistisch regime aan de macht is – maar dan op lokaal niveau.
Deze omkering heeft zich voltrokken toen de gelden van kavelverkopen direct naar de stadkas toevloeiden. Hoewel langzaamaan steeds minder geld vanuit de Overheid naar de stadkassen vloeiden, werd het veelvuldige ontvangen aan kavelinkomsten.
Voor burgemeesters betekent dit dat de uitdaging van een strak en uitgebalanceerd beleid verdwenen is. Ook voor het Nationaal Bestuur is de uitdaging weg: als ze wat minder geld uitgeven aan het spekken van de stadskassen, hoort men geen burgemeester klagen. Er is toch meer dan voldoende.
Het verleden leert ons echter ook dat machtige instanties corrupter en hebberiger worden naarmate een land meer rijkdommen vergaart. Herinnert u zich nog de tijd dat het CBI kortstondig de macht in Cyberië overnam en een groot gedeelte van het nationaal budget ontvreemde? Het wordt tijd om een goede manier te vinden om al het geld duurzaam te investeren, en een goede manier te vinden om de inkomsten en uitgaven van steden en het Nationaal Bestuur te berekenen, anders staat er ergens een instantie of persoon te popelen om weer een graai uit de kas te nemen… en wie weet waar dat geld dan terecht komt, en voor welke doeleinden.