Door: Deslat0s
Er is altijd geklaag over dure producten. Dat zal ook altijd wel blijven. Toch is het best interessant om soms eens de prijzen vanaf de andere kant te bekijken. Deze week lichten we de taxi’s door. We gaan kijken wat het nu precies kost om een MitsubISHi en een truck te kopen en onderhouden. De prijzen die we nemen, zijn prijzen die op het moment van schrijven gebruikt worden. Echter kan je natuurlijk zelf de prijzen aanpassen en de formule nogmaals doorlopen.
Als eerste dient een taxi gemaakt te worden. De kosten van de garage laat ik hier even achterwege, dit dient met de winst betaald te worden. Omdat een MV maar op 1 ding z’n skillpunten kan zetten, is het meest logische dat dit altijd op transportskills wordt gebruikt. De bouw van een MitsubISHi kost daardoor 150 ISH, die van een truck 200 ISH. Daarnaast is er 20 ijzer, 1 glas, 1 pomp en 1 motor nodig. Zonder korting kosten deze producten op het moment 294 ISH. In totaal ben je voor een MitsubISHi dus 444 ISH kwijt en voor een truck zo’n 494 ISH. Omdat een MV pas na een paar dagen wordt gebouwd gaan we ervan uit dat we de wagens in 16 dagen willen afschrijven. (De rest van de handelsperiode).
Nu de wagens gebouwd zijn, dient er natuurlijk benzine betaald te worden. Dit kost op het moment in Eurodam 1,88 ISH. Omdat je als taxi MV zeker wel de korting kan opstrijken betaal je nog 1.69 ISH. Een MitsubISHi rijd 8 km op 1 liter, een Truck rijd 1,6 km op 1 liter. Dat betekent dat de harde kosten per kilometer (de benzinekosten) voor een MitsubISHi 0.21 ISH zijn en voor een Truck 1.06 ISH.
Naast brandstof speelt nog een rol, de wagens moeten ook onderhouden worden. Uit een test blijkt dat een MitsubISHi die ongeveer 36 km rijd 3 staat verliest. De test die hiervoor is gebruikt is niet erg groot, dus het kan er een paar km naast zitten. Gezien een MC-Truck een verouderingsfactor heeft van 2 waar de MitsubISHi een factor 3 heeft gaan we ervan uit dat over hetzelfde aantal kilometers de MC-truck staat 2 verliest.
Een schroevendraaier kost op het moment 15.70 ISH zonder korting. Alhoewel je waarschijnlijk af en toe wel korting kan krijgen gaan we ervan uit dat je standaard geen korting hebt.
Per 100 km ben je dus ongeveer 9 staat kwijt bij een MitsubISHi en 6 bij een MC-truck. Een Taxi MV raakt zo goed als altijd een schroevendraaier kwijt en repareert de wagen tussen de 15 en 25 staat. Een schatting dat je per 100 km bij een MitsubISHi ongeveer 1 schroevendraaier gebruikt en bij een truck ongeveer elke 150 km een schroevendraaier gebruikt is dan ook een voorzichtige schatting, waar de Taxi MV iets meer voordeel van heeft.
Een MitsubISHi kost per 100 kilometer inclusief de reparatie dus 36.7 ISH wat 0.37 ISH per kilometer is. Een truck kost per 150 km inclusief reparatie 121.7 ISH wat 0.81 ISH per kilometer is.
Hier moet alleen nog de afschrijving bij van de wagens zelf. De meest gebruikte wagen, een van mezelf, heeft in 4 dagen 1225 kilometer gereden. Dit is ongeveer 306 kilometer per dag. Als we dan zeggen dat een gemiddelde taxi zo’n 200 km per dag kan maken, rijdt deze in 15 dagen (de afschrijvingsduur) 3000 kilometer. In deze tijd dient de wagen zichzelf te hebben terugverdiend.
De MitsubISHi die ons 444 ISH koste, kost in totaal als deze 3000 kilometer heeft gereden 1554 ISH, wat per kilometer 0.52 ISH is. Voor de truck is dit per 3000 kilometer 2924 ISH, wat per kilometer toch nog 0.97 ISH is.
Echter moet je niet vergeten dat men vaak de taxi’s naar je toe moet rijden, waardoor de kosten dus dubbel zijn. Op zo’n moment kost een MitsubISHi iets meer dan 1 ISH per kilometer en een Truck iets minder als 2 ISH per kilometer.
Ik kan daarom alleen maar concluderen dat de prijzen die op het moment gehanteerd worden door de taxi mv’s niet meer dan normaal zijn.
Wil jij graag een bepaald product uitgelicht zien? Meld het me even. Dit kan door me in miniconomy even aan te spreken of een email te sturen naar deslatos@oxam.nl.