Auteur: Richard
Ik speel Miniconomy sinds ronde 1 en heb ondertussen een hoop ervaring opgedaan over de marktwerking in het spel. Ik heb juist mijn eigen berekeningen af die de kostprijs voor een product bereken en ben er achtergekomen dat het stukje uit de krant van 7-2-2002 genaamd Cyberische ondernemers weinig prijsbewust toch wel klopt. Vandaar dat ik mijn ervaringen wil delen met de beginnende Cyberi�r. De minicursus is onderverdeeld in een aantal delen waarvan elke week een nieuwe gepubliceerd wordt in The Miniconomist. Let op: deze cursus is slechts een voorbeeld hoe Miniconomy te spelen is. Er zijn nog 100 andere manieren van spelen. Deze cursus geeft slechts een standaard speelwijze weer. Deze week…
Deel vier: Concurrentie.
In Miniconomy is concurrentie je ergste vijand. Iedereen verkoopt immers planken en zij verkopen het altijd goedkoper dan jij. Dat kan ergerlijk zijn maar dat hoeft niet. Iemand die zijn planken verkoopt onder de kostprijs houdt het maar een weekje uit. Ook kan het zijn dat ze net winst maken maar niet genoeg om echt groot te worden. Je kunt beter elke dag 40 planken verkopen met een winst van 0,50 ISH dan elke dag 400 planken en een winst van 0,05 ISH. Je zult misschien denken dat het allebei elke dag 20 ISH winst is maar er komt nog meer bij kijken. 400 planken in je winkel is gelijk aan vaak inloggen of een grote winkel. En dus is de investering veel groter. Ook is de markt eerder verzadigd als je 400 planken op de markt dumpt met een winst van in totaal 20 ISH. Dan kun je beter 40 planken verkopen. Er is dan nog een vraag van 360 planken over. Dit is niet helemaal waar want deze gaten vullen je concurrenten op (die maar een kleine winst maken). Oplossing is bijvoorbeeld prijsafspraken maken met je grootste concurrent en verdeel de winst eerlijk. Op deze manier houden beide spelers geld over om hun winkel uit te breiden.
Helaas is het niet altijd mogelijk een verbond te sluiten met concurrenten. Probeer dus altijd een product te verkopen waar niet iedereen verkoper van is. Dan kun je een groter winst maken door de prijs op te drijven. Ook kun je van kleine spelers hun voorraad opkopen. Dit kan gevaarlijk zijn, maar als hun prijs laag genoeg is en jouw winst hoog is dan kan dat lonend zijn. Als je de producten van je concurrent opkoopt kun je de eigen prijzen zwaar verhogen en veel winst maken. Let wel op je inkoopsprijzen en de benzine prijs. Het is zeker niet de bedoeling je concurrent rijk te maken. Deze truc kun je dus beter gebruiken bij een kleine hoeveelheid om er zeker van te zijn dat mensen jouw dure producten kopen. Doe dit bijvoorbeeld alleen bij winkels die dicht bij jouw winkel in de lijst staan.
Ook kun je proberen je concurrenten uit te schakelen door onder de kostprijs te verkopen. Een concurrent kan daardoor besluiten een product niet meer te verkopen omdat er geen winst op te behalen valt. Dit is een dure, riskante operatie. Je weet immers niet of dit zal werken. En als het werkt kan er altijd een nieuwe concurrent komen.
Als laatste optie is er een poging tot moord. Dit is een dure oplossing en kan tegen je werken. Schieten is duur. Je bent een geweer kwijt a 250 ISH en de boete van 500ISH + 10% van je saldo. De kans dat je de concurrent vermoord is nihil. Zijn schade is 0-1000 ISH. Voor jou is de schade bijna altijd hoger.
Je kunt natuurlijk ook je concurrentie negeren en hopen dat er genoeg markt is voor iedereen. Deze oplossing kiezen de meeste mensen toch wel. Af en toe wat reclame maken in de diverse clubs kan helpen. Het afzeiken in clubs van je Miniconomy-concurrenten wordt meestal beloond met het neergeschoten worden.
Het belangrijkste van Miniconomy is je plezier. Heb plezier in het bespelen van je klanten en concurrenten. Heb plezier in het neerschieten van je afpersers. Maar bovenal: heb plezier in het behalen van monopolie posities en het behalen van onbeschofte winsten.