Minicursus Miniconomy (Deel 3)

Auteur: Richard

Ik speel Miniconomy sinds ronde 1 en heb ondertussen een hoop ervaring opgedaan over de marktwerking in het spel. Ik heb juist mijn eigen berekeningen af die de kostprijs voor een product bereken en ben er achtergekomen dat het stukje uit de krant van 7-2-2002 genaamd Cyberische ondernemers weinig prijsbewust toch wel klopt. Vandaar dat ik mijn ervaringen wil delen met de beginnende Cyberi�r. De minicursus is onderverdeeld in een aantal delen waarvan elke week een nieuwe gepubliceerd wordt in The Miniconomist. Let op: deze cursus is slechts een voorbeeld hoe Miniconomy te spelen is. Er zijn nog 100 andere manieren van spelen. Deze cursus geeft slechts een standaard speelwijze weer. Deze week…

Deel drie: Marketing.

We hebben nu een winkel met producten en maken een beetje winst. Uiteraard zul je die overige 700 ISH in je voorraad hebben ge�nvesteerd. Dit is geen probleem omdat er in de stad waarin je zit toch geen winkels zitten met een hoge marketing. En als dit al wel zo is dan zijn er nog niet genoeg winkels om dit verschil iets uit te laten maken in omzet. Een hoge marketing in een stad met maar 10 winkels is niet slim investeren. Zoeken naar het goedkoopste product is immers snel gedaan. Bij meer dan 25 winkels is marketing pas een echte optie. Nee, het geld dat je overhoud van het niet verhogen van je marketing kun je beter gebruiken. Het vergroten van je magazijn en winkel is veel rendabeler. Hoe groter je winkel, hoe meer spullen er in kunnen en hoe langer het duurt voordat je winkel leeg is. Een lege winkel maakt geen winst. En omdat niet iedereen elk uur kan inloggen bij Miniconomy zijn er een hoop lege winkels. Lege winkels maken geen winst en staan niet in de winkellijst. Vergroot dus je winkel tot ongeveer 10 squst. In deze winkel passen 200 planken. Zo hoef je in ieder geval niet snel nee te verkopen. Ook kun je meteen de grotere klant van dienst zijn die een hoop planken ineens wil kopen.

Verhoog je marketing als je wat extra geld hebt en er een hoop winkels zijn met een hogere marketing. Je zult zien dat je opeens meer verkoopt als je bovenaan in de lijst staat. Maak je geen zorgen als je 5e staat. Dit is nog steeds een top positie. Waarom zou je nog extra geld investeren in marketing als je toch al in de top staat. Marketing niveau 7 heeft pas nu als er 5 of meer winkels zijn doe ook dit niveau hebben. Het geld dat je bespaart, kun je beter besteden in een goedgevulde winkel.

Probeer tussendoor je magazijn te vergroten. We willen op de langere termijn onze kosten besparen en dus een vrachtwagen kopen. Een vrachtwagen bespaart veel benzine maar kost 10 squst plaats in je magazijn. Het geld wat je bespaard met een vrachtwagen is enorm. Zonder vrachtwagen vervoeren kost 5 liter per squst en met vrachtwagen maar 1 liter per squst. Met een vrachtwagen kun je de producten een stuk goedkoper aanbieden. Even een klein voorbeeld met planken. In deel twee hadden we berekend dat een plank 2,10 ISH kost om in de winkel te leggen. Maar met vrachtwagen ziet het verhaal er ineens heel anders uit.

We kopen 2 bomen voor 5 ISH. Verzagen ze tot 20 planken (1 squst). Benzine die we kwijt zijn: 2 liter om de bomen te vervoeren naar het magazijn en 1 liter om 20 planken te vervoeren naar de winkel. Productiekosten zijn 20x 0,10= 2 ISH. Benzine prijs voor het gemak op 2 ISH per liter. Totale kosten zij dan: 10 ISH + 2 ISH + 3liter a 2 ISH= 18 ISH voor 20 planken. Per plank is dit dan 18 delen door 20= 0,90 ISH per plank.

De kostprijs is met een vrachtwagen gedaald met 1,10 ISH per plank. Dit betekend dat we voor een zeer concurrerende prijs de planken kunnen verkopen. 2 ISH voor een plank is redelijk en de winst wordt dan 1,1 ISH per plank. (natuurlijk zonder afschrijvingskosten). Nu hebben we niet alleen de kostprijs omlaag gehaald maar de winst verdubbeld. Een vrachtwagen is dus een enorme aanwinst voor de winkel.

Volgende week: Deel 4 (Concurrentie)

Leave a Reply