Belasting stelsel behoeft herziening

Auteur: toxox

In een nog niet eerder vertoonde onderlinge saamhorigheid hebben de burgemeesters van alle Cyberische gemeentes onlangs forse belastingen geheven. In twee tranches werd telkens 20% van het beschikbare saldo van alle inwoners afgeroomd. Geld in kas zowel als geld belegd in aandelen. Deze belastingheffing lijkt een tweeledig doel te dienen.

Enerzijds is het bedoeld om een zekere nivellering te bereiken. Door eerst 20% te belasten en dan 200 ISH subsidie toe te kennen gaan alle inwoners met een beschikbaar kapitaal van minder 1000 ISH er immers op vooruit. Of het goed is om de rijken, die immers vaak ook voor de grotere investeringen in de economie zorgen en die helpen om prijzen laag te houden op deze manier te benadelen laat zich nog bezien. Minder controversieel lijkt op het eerste gezicht het tweede doel: het afromen van het kapitaal van inactieve bewoners. Daar zullen waarschijnlijk nogal wat farmers tussen zitten en dat zou alleen al daarom beschouwd kunnen worden als een positieve ontwikkeling.

Als afgeroomd geld zelf ook weer beschikbaar komt als subsidie zou ook het weghalen van geld bij inactieve, niet farmende inwoners als positief kunnen worden beschouwd. Ik wil u echter een paar ervaringen in mijn familiekring niet onthouden. De 10-jarige Kurilu was als gevolg van een vakantie in het buitenland niet in staat geweest om haar startsubsidie van 1000 ISH te besteden. U kunt begrijpen dat het huilen haar nader stond dan het lachen toen bij terugkomst bleek dat van 1000 ISH inmiddels 20% was verdwenen.

De uitgekeerde subsidie had dat misschien deels kunnen goedmaken. Ware het niet dat zij, waarschijnlijk t.g.v. inactiviteit, die subsidie helemaal niet had gekregen. Kurilus broer, de 8-jarige Droesj, had nog een andere ervaring. Hij dacht slim te zijn geweest door een computer voor de wel hele lage prijs van 500 ISH in te kopen en voor 950 ISH weer te verkopen. Een prachtige winst toch zeker? Behalve dat de fiscus een flink deel van die winst opstreek voordat hij in staat was die ook weer uit te geven. Handelaar in duurdere items spelen zo kennelijk Russische roulette. Komt de fiscus toevallig langs als zij net hebben verkocht, dan is het voordeel meteen weg, of erger.

Intussen is er meer aandacht geweest voor een ander bijeffect van de belastingsheffing. Geld dat op de bank stond bleek bij die bank en niet bij de eigenaar te worden belast, terwijl omgekeerd geld van de bank dat was uitgeleend juist belast werd bij degene die het geleend had, als die het tenminste nog niet had uitgegeven. Het behoeft nauwelijks betoog dat dit moet veranderen. Anders zal dit het einde betekenen van alle Cyberische banken. Minder aandacht trok het feit dat ook handelaars in aandelen sterk werden benadeeld. Waar beleggingen in goud en andere waren onbelast bleven gold dat niet voor het bezit van aandelen. Zodra dit tot beleggers doorgedrongen zal zijn (bijvoorbeeld na het lezen van dit artikel), zal dat waarschijnlijk betekenen dat de aandelen handel in Cyberi� vrijwel tot stilstand komt. Kortom een herziening van het belastingstelsel is wel zeer dringend gewenst.

Leave a Reply