Auteur: Redactie
Invloedrijke burgers met onverantwoordelijk gedrag moeten hun recht op verkiesbaarheid voor altijd verliezen. Dit stelt de Overheid naar aanleiding van het plotselinge aftreden van de Bahthoefse burgemeester ICE KING gisteren. Hiermee moet volgens het machtigste orgaan in de bergstaat voorkomen worden dat de sociaal-economische orde verstoord wordt en kiezers hun vertrouwen in de politiek verliezen. Het is nu aan het Parlement of zij deze drastische maatregel in de wet wil vastleggen.
Hij had waarschijnlijk een lintje verwacht, de meervoudige ex-burgemeester van Bahthoevedorp, tweemaal ex-President en bovendien befaamd editor. Maar na zijn plotselinge ontslag gisteren, dat naar eigen zeggen te maken had met het de rug toekeren van vriendjespolitiek, kreeg ICE KING een koude douche over zich heen. De Overheid verweet hem dat juist hij had moeten weten hoe de zaken in Cyberië geregeld worden en zich daarom überhaupt niet verkiesbaar had moeten stellen. Later voegde een woordvoerder hieraan toe dat aftreden niet de juiste manier is om je onvrede te laten blijken. Zeker niet als een beslissing van een rechter aan die onvrede ten grondslag ligt.
Hiermee werd gedoeld op de door ICE KING verloren rechtszaak tegen Minister van Veiligheid Priest_TK, die ging over het al dan niet onterecht ontslaan van Bahthoefse officers door TK. Naar verluidt zou de burgemeester naar aanleiding van deze uitspraak zijn functie hebben neergelegd. De Overheid reageerde daarop stellig: als iedere ontevreden Cyberiër zijn functie neer zou leggen, wordt het land binnen een dag onbestuurbaar. Er zijn veel minder ingrijpende manieren om een zaak aan de orde te stellen, waarvan het Hoger Beroep waarschijnlijk nog wel de makkelijkste en meest effectieve is.
In tegenstelling tot in Bahthoevedorp, waar de afgetreden burgemeester ICE KING op veel krediet kan rekenen, kunnen nalatige burgemeesters wat de Pesoanen betreft direct gelyncht worden. Eerder deze maand liet de gekozen burgemeester PrimeME Netherlands daar verstek gaan en bleef langer weg van een zakentrip dan vooraf aangekondigd. Diverse Pesoanen, onder aanvoer van Bytertje, vonden dat de stad hiermee wederom benadeeld werd, na eerdere wanprestaties van ex-burgemeesters. De Overheid greep na een week in door de burgemeester te vervangen.
Ook dit soort gevallen kunnen volgens de Overheid voorkomen worden door in de wet een artikel op te nemen dat het actieve kiesrecht (het recht op verkiesbaarheid) ontnomen kan worden bij duidelijke wanprestatie of het niet nemen van verantwoordelijkheden. Onder het mom van die zien we niet meer terug moet het voor kiezers dan makkelijker worden om een geschikte burgemeester of parlementariër te kiezen.
Bovendien zou een dergelijk artikel volgens de Overheid een goed alternatief kunnen zijn voor de plannen om het kiesstelsel aan te passen. Het eerder door de Overheid afgekeurde en als anti-democratisch bestempelde voorstel had namelijk ook ten doel om inactieve politici uit het Parlement te weren. En inactiviteit is volgens beide partijen funest voor het landsbestuur.
Niet iedereen zal het eens zijn met de invoering van een dergelijke wet die onverantwoordelijk gedrag afstraft. Critici stellen dat het moeilijk vast te stellen is wat dat gedrag precies is. Nog moeilijker zal het zijn om te bepalen wie deze ontheffing op kan leggen. Bovendien zullen medestanders van vrijwillig opstappende burgemeesters als ICE KING protesteren als hun leider buitenspel wordt gezet. Opstappen wordt schijnbaar niet als een teken van zwakheid gezien, maar als een heldendaad. Men vergeet dat deze heldendaad ervoor zorgt dat een nieuwe, onervaren burgemeester aan de macht komt die eigenlijk niet de voorkeur van het volk genoot. En dan nog maar te zwijgen over de interne handelingen die met een burgemeesterswissel gepaard gaan, aldus een woordvoerder van de Overheid.
Het woord is nu aan het Parlement, hoewel de Overheid nog op eigen houtje zou kunnen besluiten om de maatregel effectief te maken. In de zaak van ICE KING zal dat echter niet nodig zijn. Die besloot direct zijn koffers te pakken en verliet zonder ambtsketting het land.