Formatie én Parlement grandioos gefaald

Auteur: Webb_cam

Waar een formatie vroeger zou verlopen als geschreeuw, geruzie en oneindige discussie, is het omgekeerde nu kenmerkend voor het Parlement. Een trend die, niet in de laatste plaats door de ontbrekende inbreng van Lijst Milou, lijkt door te zetten is een almaar groeiende inactiviteit van de volksvertegenwoordiging.

Bijna twee weken geleden was het, dat de Overheid RvO 7 en 8 een week buiten werking stelde. De immer actieve parlementariërs moesten, onder leiding van formateur zofona, in een week tot een geldig regeerakkoord komen, geen grote opgave. Toch heeft het Parlement de termijn al met vijf dagen overschreden, en de eerste aanklacht ligt bij de Minister van Justitie te wachten. Eventueel de laatste van zijn ambtstermijn, want op het werken zonder regeerakkoord staat het ontslag van de betreffende minister.

Net als bij de vorige regering is het Lijst Milou, de grootste partij, die zijn inbreng en activiteit tot een minimum heeft beperkt. Presidente Milou heeft aangegeven de drukke baan te verruilen voor een zonnig vakantieoord, wat haar op een hoongelach kwam te staan, en na herhaald aandringen moest ze Jack Kleijn uit zijn functie als vice-president zetten; wederom wegens een inactiviteit die veel Cyberische burgers met moeite kunnen evenaren. Met het aanstellen van fchans2 als nieuwe vice-president cre�ert ze een nieuw probleem: als ze op vakantie gaat wordt hij President, zodat een nieuwe Minister van Financiën moet worden gekozen. Met alle problemen van dien.

Waar TheBlueClan en m1n1conomy, twee van de weinigen die hun gezicht geregeld laten zien, beiden al twee wetsvoorstellen in de wacht hebben gezet, blijft de rest van het jammerlijk achter. Parlementariërs krijgen een strafblad, worden aan de lopende band ontslagen en beperken zich vaak tot een kort -en niet eens krachtig- commentaar. Het is dan ook voor een formateur onmogelijk om een akkoord te sluiten als meer dan een kwart niet eens stemt op een wetsvoorstel.

De toch vrij simpele basistaak wordt door velen niet eens volbracht, er kan dan ook met recht worden gesproken van een Parlement dat grandioos in zijn taak aan het falen is. Misschien is het tijd voor een Wet Plichtsverzuim – hoewel er onder de volksvertegenwoordiging vast geen persoon te vinden is die dáár zijn tijd aan wilt verspillen.

Leave a Reply