Gelaarsdekat1 helpt Oil Village aan eindoverwinning

Auteur: Redactie

Het is algemeen bekend dat een kat negen levens heeft. Als

gelaarsdekat1 in al zijn negen levens net zoveel zijn best doet
als in de afgelopen drie, dan gaat Cyberië een oersaaie periode
tegemoet. Met een vermogen van ruim 65.000 I-Shell werd de Captain of
Industry uit Eurodam/Oil Village niet alleen de rijkste bewoner van zijn
eiland, hij leverde ook de grootste bijdrage om Oil Village aan de
overwinning te helpen. Wordt het niet tijd voor een status van
drievoudig CoI? Ja, maar eerst vragen we de meester zelf hoe zijn

concurrenten hem kunnen weerhouden om de meest succesvolle handelaar
ooit te worden.

In maart dit jaar werd de onbekende handelaar gelaarsdekat1 plots een bekende Cyberiër. Een totale winkelomzet van ruim 150.000 ISH leverde je destijds een derde plaats op in de top 20 van rijkste ondernemers. In de maanden daarna eindigde je twee keer als eerste en werd je direct gevraagd voor de prestigieuze Veteranen Raad. Hoe komt het dat je je zo snel thuis voelde in Cyberië?

Gelaarsdekat1: Miniconomy zit geweldig goed in elkaar. In het begin vond ik het lastig te doorgronden, maar na wat gepruts in de marge kreeg ik de smaak te pakken. Het leuke is dat ik telkens weer nieuwe dingen ontdek. Het is verslavend en blijft uitdagend.

Bedenk je steeds nieuwe manieren om je brood te verdienen of hou je vast aan een vaste, succesvolle methode? Kun je een voorbeeld geven?

Ik probeer telkens nieuwe dingen te bedenken, maar er is ook wel een rode draad. Ik denk dat een belangrijke bijdrage aan mijn succes is het voorspellen van schaarste. Zo kocht ik in deze tussenronde als eerste al het glas uit de FES, vervolgens kocht ik circa 30 houtkavels. Hierdoor verdiende ik erg veel en was ik in staat een haven te bouwen. Niet iedereen nam mij dit overigens in dank af, maar samenwerking tussen de overige bewoners had tot dan toe weinig opgeleverd.

Meer in het algemeen is het goed je skills over maximaal 3 producten te verdelen. Belangrijk zijn tevens contacten met andere grote handelaren en tenslotte is het vooral in de prilste beginfase essentieel je uitgaven zeer goed te plannen. De meeste spelers beginnen als een dolle geld uit te geven en lopen dan vast. Dat is niet verstandig. Je moet precies uitrekenen wat je nodig hebt om iets te bereiken, ander moet je het laten.

Het is algemeen bekend dat succesvolle handelaren veel tijd steken in hun ondernemingen. Niet voor niets behoorde je dan ook regelmatig tot de 10 meest actieve Cyberiërs. Welke handelsactiviteiten kosten je het meeste tijd?

(lachend) Klei graven. Maar nu even serieus. Er zit veel tijd in contacten via MSN. Ingelogd staan betekent niet dat je automatisch actief bent. Geld verdienen vergt organisatie. Degene die iets erg nodig heeft moet je weten te vinden en degene die het in overvloed heeft ook, en het liefst tegelijk.

Hoe belangrijk is het sociale leven in Cyberië voor rijke ondernemers? Kun je voordelen noemen van een groot netwerk? En nadelen?

Als ik mij niet vergis handel ik met alle spelers uit de top twintig van ronde 15. Ik heb denk ik tegen de 80 spelers in mijn messenger staan, waarvan ik een aantal regelmatig spreek. Mijn computer staat altijd aan, een nadeel is dus wel dat iedereen verwacht dat ik er altijd ben (wat niet zo is), en dat ik elk moment van de dag wordt aangesproken door iedereen, terwijl ik vaak met andere dingen bezig ben.

De Veteranen Raad wordt regelmatig afgeschilderd als een elitair praatclubje, dat de macht van de volksvertegenwoordiging ondermijnt. Wat is jouw visie als invloedrijk lid hierop en denk je dat je positie in de Raad van invloed is op je handelsprestaties?

Ik geloof niet dat mijn lidmaatschap van de Raad ook maar iets te maken heeft met mijn succes in de handel. Het beeld dat van de Veteranen Rraad kennelijk bestaat is ten onrechte. In de VR wordt zeer inhoudelijk gediscussieerd en worden weloverwogen beslissingen genomen. Iemand die zijn eigenbelang zou laten prevaleren binnen de VR wordt meteen ontmaskerd. De VR levert een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit en ontwikkeling van Miniconomy, en ik geloof dat zij met de grootst mogelijke zorg is samengesteld.

Heb je ook een visie op de Cyberische politiek in het algemeen?

Over het niveau van de Cyberische politiek heb ik een beduidend minder hoge pet op, al geloof ik wel dat iedereen die hierin actief is dit met de beste bedoelingen doet. De drang naar macht is bij velen groot en de kracht van het argument en de redelijkheid is vaak ondergeschikt aan egos en demagogie.

Je stuurt de Overheid regelmatig aanbevelingen op het gebied van

infrastructuur, fraudebestrijding en nieuwe initiatieven. Er wordt zelfs
beweert dat je ideeën aandraagt om het rijke ondernemers lastiger te
maken. Welke belangrijke veranderingen zou je graag doorgevoerd willen
zien in Cyberië?

Zoals je weet lever ik graag een constructieve bijdrage aan Miniconomy. Ik vind het belangrijk dat iedereen een faire kans krijgt en dat iedereen op zijn of haar manier invulling aan het spel kan geven, en zich binnen Miniconomy kan ontplooien.

Een kleine greep uit de aanbevelingen die het mij in elk geval lastiger zouden maken: Het laten handelen van REAs alleen in de standplaats (of het algeheel afschaffen hiervan); Het beperken van het aantal MVs tot 1 per speler en tenslotte het beperken van het kavelbezit, althans het binden van het kavelbezit aan een (progressief) geprijsde licentie. Nu zijn immers de (rijke) kavels in een mum van tijd op en eigendom van de grote spelers en hun MVs. Ook wordt erg veel geld verdiend met aandelenhandel door grote spelers en hun MVs (en degenen die zij daarover inlichten), daar is overigens op zich niks mis mee, maar het inperken van het aantal MVs maakt de verschillen wel veel kleiner. Tenslotte zou het wat strakker formuleren van de effectenwet bepaald nuttig zijn. Over deze wet bestaan een hoop misverstanden, en eerlijk gezegd vind ik het zelf ook niet echt helder en eenduidig.

Komt de steun (middels die nieuwe ideeën) aan het minder welvarende deel van de bevolking voort uit ethische overwegingen of uit een verlangen naar meer competitie?

Miniconomy is voor alles een spel en bovendien een online community. Als deze community in handen zou zijn van een enkeling, is het heel gauw afgelopen met het spel. Ik heb geen drang naar macht, ik vind het leuk om te spelen en ik vind het ook leuk om te winnen. Ik gun overigens iedereen een plekje in de zon en veel speelplezier.

Zijn er nog ambities om na te streven?

Ja, ik wil als eerste graag het speciale icoontje willen veroveren dat Wouter mij beloofd heeft als ik drie rondeoverwinningen zou behalen. Iets serieuzer ambieer ik om Ramy The King! op te volgen als Burgemeester van Eurodam, als hij zijn derde termijn heeft gediend.

Ex-President Bytertje heeft je enkele malen in het openbaar, letterlijk en figuurlijk, de oorlog verklaard. Toch heb je nog altijd een blanco strafblad en kunnen jullie elkaar zelfs nog de hand schudden. Hoe ga je om met dergelijke vormen van concurrentie?

Ik word veel aangevallen en ook van van alles en nog wat beschuldigd. Ik zit daar niet zo mee, omdat ik zelf weet hoe het zit. Integriteit is voor mij uitermate belangrijk. Dat is niet iets naar buiten toe maar naar binnen. Zoals ik al zei is Miniconomy een spel, dus ik maak me niet zo druk over allerlei (persoonlijke) beschuldigingen. De beschuldigingen zeggen trouwens vaak meer over de persoon die ze uit dan over mij. Ik pareer ze doorgaans door ze of te negeren of met droge humor.

Verafschuw je geweld?

Ja. Ik handel niet in wapens en ik doe niet aan criminaliteit. Deze zaken zijn namelijk gericht op het toebrengen van schade aan anderen. In mijn optiek schiet je daar geen bal mee op. Ik denk dat een belangrijke bijdrage aan mijn succes is dat ik andere mensen hun winst gun. Iedereen mag aan mij verdienen. Waar er twee handelen hebben er over het algemeen twee voordeel. Bij criminaliteit lijdt er altijd eentje. Daar zie ik de toegevoegde waarde niet van, al vind ik het een leuk spelelement.

Tot slot, welke belangrijke tips zou je je concurrenten willen meegeven voor de komende handelsperiode?

Maak een plan, specialiseer je, handel met mij en vorm je eigen mening. Loop niet met de massa mee.

En nadat wij de meester zelf hartelijk bedankten voor het interview, leefde hij nog lang en gelukkig.

Leave a Reply