Auteur: Sesam
De Tegenpartij draait nu al een tijdje mee in Cyberië. Eventjes konden ze zelfs mee het Parlement in, maar helaas slaagde de formatie er niet in hun `tegen alles`-politiek waar te maken. Ook deze ronde zijn Jacobse en Van Es terug; hoog tijd dus voor een grondige politieke analyse van deze vreemde partij.
Samen voor ons eigen
Op het eerste gezicht lijken de standpunten van de Tegenpartij erg simpel. Zoals de naam doet vermoeden zijn ze tegen zowat alles waar een mens tegen kan zijn. Velen dachten eerst dat het een grap was, maar niets blijkt minder waar. Het is de partijt op menens.
Vreemd genoeg bestaat hun belangrijkste discours dus uit het afbreken. Zelden hoor je een positief voorstel, een opbouwende kritiek of zelfs een ideetje om het anders te doen. Nee, het gaat er `m om om zo hard mogelijk tegen de schenen van het establishement te schoppen en aldus er het eigen voordeel mee te behalen, en nog liefst in de vorm van zetels in het parlement. Erg makkelijk te doorprikken ballon dus, of is er meer?
Gevaarlijke ideologie
Aangezien de heren overal tégen zijn, leek het me een goed idee even hun spelletje mee te spelen. Ik uitte even kritiek tégen hun speciale aanbieding om leden te ronselen (Tegenpartij geeft een computer aan één iemand die tot het eind van de handelsperiode lid blijft van hun partij). Slachtoffers van deze manier van ronselen zullen pas achteraf beseffen dat ze met deze computer natuurlijk niks meer zijn eens de periode afgesloten is en ze die computer in handen krijgen). Terstond werd ik (nog geen drie minuten na het posten van mijn tegenargument) uit de Tegenpartij-club verbannen. Zonder weerwoord, zonder argumentatie, zonder verwittiging. Platte censuur, meer niet. Een gevaarlijke, dictatoriale manier van werken in een open samenleving als die van Cyberië.
Conclusie
Wat kunnen we nu uit al deze zaken opmaken? Een bedrieglijke manier van leden ronselen, het voeren van een antipolitiek en een dictatoriale manier van omgaan met kritiek… dat zijn niet echt de ingrediënten voor het voeren van een goeie, open politiek. Mocht de Tegenpartij dus een voldoende meerderheid halen in het Parlement, dan zouden wel eens gevaarlijke, duistere tijden aanbreken, doorspekt van censuur en een cultus van bedrog. De vraag is alleen: komt het ooit zo ver? De weldenkende burger van Cyberië doet de Tegenpartij meestal af als foute grappenmakers of als politici die je niet te vaak au serieux moet nemen.
En da`s maar goed ook. Want het volk beslist.