Het nut van de VR (reactie van een VR-lid)

Auteur: Webb_cam

Ook al zou ik graag de eerste zijn om dat te ontkennen; de VR maakt toch ook fouten. In de paar rondes die ik nu met de bruine mantel om mijn schouders heb doorgebracht, ben ik die tegengekomen: deels kwamen deze fouten door een punt wat door allen over het hoofd is gezien, deels door individueel menselijk falen.

Overheid vergeleek de hetze tegen de Veteranen Raad als een moddergevecht, maar wat is nou een gevecht als het van één kant komt? De VR is constant under siege, belaagd met grote klodders modder. De leden die zich staande kunnen houden trekken de aandacht op zich, diegenen die zich onder de modder stil houden kunnen doorgaan met hun werk. Ik hoor nooit iemand over job, Veyron of RedDevil85, terwijl vooral gelaarsdekat1 bakken met kritiek over zich heen krijgt. Ook ondergetekende kreeg in de loop der tijd wel wat steken onder de gordel. Terecht?

Er zijn drie personen die zich opwerpen als redders van de democratie, inquisiteurs in dienst van het tot nog toe zelf onzichtbare VR-hatende volk. De VR zou een nest van vriendjespolitiek zijn, valt te horen uit de mond van iemand die als simpele parlementariër moderator in het Parlement werd. VR-leden zouden niet objectief zijn in hun oordeel en allemaal geheime voorrechten krijgen van de Overheid, zo stellen twee personen die na verre van normaal gedrag toch weer door de VR in de gelegenheid zijn gesteld toe te treden tot de gemeenschap. Verder is er nog iemand die, paars van jaloezie en blind van onredelijkheid, met de ene na de andere ongefundeerde uitspraak de Veteranen om wil kegelen.

In alle redelijkheid is te zeggen dat het zonder de VR een stuk slechter zou gaan. Als we bijvoorbeeld kijken naar de uitspraken van rechters voordat de raad werd opgericht, dan was dat niveau betrekkelijk lager. Het is waar dat er ook nu vonnissen worden uitgesproken die discutabel zijn, maar een rechter leert daarvan en maakt de volgende keer zeker niet eenzelfde fout, in tegenstelling tot de ezels van voor de VR die telkens weer tegen dezelfde steen aanliepen. Ook heeft de VR veel betekend als adviesorgaan van de Overheid, en vaak is gebleken dat het merendeel van de VR over een andere mening beschikte dan de Overheid. Hierbij is het dus goed dat de Overheid bepaalde beslissingen, toch belangrijk voor het verloop van de openbare orde, niet in zijn eentje neemt en hoeft te nemen.

Vriendjespolitiek is de grootste gemene deler in de kritieken van tegenstanders. Een situatie die daadwerkelijk schetst hoe bepaalde leden elkaar helpen door misbruik te maken van hun status als VR-lid is echter nog niet genoemd, behalve dat ik als advocaat verdacht veel zaken met succes afsloot. Een objectieve buitenstaander zou meteen zien dat dit te wijten was aan een laag niveau van de andere advocaten die in deze zaken tegenover mij stonden, al is dit voor Marcello Alvarez natuurlijk een te grote hand in eigen boezem om toe te geven. Volgens ex-cheater bytertje zou megatycoon gelaarsdekat1 een handje geholpen worden door de Overheid, iets wat hij voor het gemak de VR verwijt. Die liggen toch al onder vuur, waarom niet wat ander materiaal door de kolen gooien? Als het maar brandt!

Dat de VR de begroting controleert is ook een goede aanpassing geweest. Het parlement van de afgelopen rondes, op dit moment trouwens apetrots op een nog-in-te-voeren anti-VR-wet (nota bene na tips van een VR-lid aangepast tot een min of meer maasvrije wet), lijkt niet in staat om in één keer een goede begroting neer te zetten. De laatste keer was in ronde 12, en wie toen de MvF was mogen jullie zelf uitzoeken; alle volgende en verschillende vorige keren moest worden ingegrepen om te voorkomen dat er onnodige geldverspilling en zelfverrijking werd toegepast.

Elke parlementariër die klachten heeft over de VR mag eerst proberen om het parlement te veranderen. Want zelfs relatief is de inactiviteit van enkele VR�ers in de verste verte niet te vergelijken met de absurd hoge afwezigheidgraad in de volksvertegenwoordiging, en het niveau is schrikbarend laag op de negentien gestoffeerde zetels. Er valt natuurlijk genoeg te verbeteren aan de VR evenals het parlement, maar als je er iets aan wilt doen, doe dit dan op een normale manier. Kunnen wij ook proberen ons werk te doen!

Leave a Reply