Auteur: Redactie
Enfant terrible Bytertje is gisteren voor de tweede maal het land uitgedirigeerd door CBI-agenten. Ditmaal definitief, stelde de Overheid resoluut. Het is voor het eerst dat een relatief klein opstootje bestraft wordt met deze zwaartste sanctie. Alle kleine vergrijpen van bytertje bij elkaar opgeteld maken het echter een van de grootste vergrijpen uit de Cyberische geschiedenis ooit, zo zijn de tegenstanders van de Pesoaan het erover eens.
De carrière van de beruchte Captain of Industry kent vele hoogte- en dieptepunten. Na een aanvankelijk redelijk succesvolle start als handelaar werd de toen al om zijn felheid bekend staande bytertje opgepakt voor farming. Het tot twintigmaal onder verschillende namen registreren met als doel het illegaal neerschieten en beroven van concurrenten kostte hem destijds slechts een top 20 plaats. Na een stormachtige politieke loopbaan in 2020 (o.a. President en burgemeester) raakte de Pesoaan aan lager wal en besloot geheime gegevens openbaar te publiceren nadat zijn bank conform de voorwaarden van De Cyberische Bank failliet was verklaard. Een toen opgelegde verbanning werd korte tijd later ongedaan gemaakt en zorgde ervoor dat de gewiekste ondernemer zich enige tijd koest hield.
In het voorjaar van dit jaar ging het opnieuw mis toen bytertje een hetze begon tegen de Veteranen Raad en zijn grote concurrent gelaarsdekat1 in het bijzonder. Na zelf opgepakt te zijn voor koersmanipulatie beschuldigde hij de goudeerlijke CoI van allerlei misdaden die nooit zijn bewezen. Het niet sorteren van effect van deze acties leidde in de zomerse handelsperiode tot een nieuwe uitzetting wegens flooding en machtsmisbruik. Door de door hem zo gehate VR werd toen besloten de excentrieke Pesoaan nog 1 kans te geven; het burgemeestersschap van El Peso ging wel aan zijn neus voorbij. In de afgelopen week werd duidelijk dat de bedoelingen van bytertje allerminst nog goed zijn: in kort tijdsbestek overtrad hij de Grondwet, misbruikte zijn editorstatus, werd opnieuw aangeklaagd voor koersmanipulatie en negeerde een bevel van de Overheid.
Voor de Overheid was de maat vol. Vrijwel de gehele Veteranen Raad was voor een permanente uitzetting. Het vervelende is dat bytertje een goede reputatie heeft weten op te bouwen bij bepaalde groepen in de Cyberische samenleving. De oorzaak hiervan ligt deels in manipulatie en inspelen op gevoelens en deels ook bij zijn uitgebreide ervaring als handelaar en politicus. Net als de eerder gebonjourde Marcello Alvarez wist bytertje met ongefundeerde en keiharde kritiek een grote groep medestanders te vinden, licht een woordvoerder toe. Volgens de Overheid schuilt hierin een groot gevaar. Veel inwoners vinden het grappig om te zien hoe iemand als bytertje tekeer gaat tegen anderen en de Overheid. Zij begrijpen echter niet hoeveel tijd het die mensen kost om hierop in te gaan of sancties op te leggen. Tijd die ook besteed kan worden aan het opsporen van criminelen of het helpen van nieuwkomers. Daarnaast bestaat er een gevaar dat dit soort narcistische individuen zo fanatiek worden dat ze de veiligheid van inwoners of de complete samenleving op het spel willen zetten. Zoiets zagen we eerder bij Robbert JK, een inwoner met soortgelijke handelsprestaties.
Bytertje is ondertussen alweer gesignaleerd onder een valse identiteit in diverse clubs. Een woordvoerder van het CBI reageerde daarop nuchter: Iedere verbanneling probeert op allerlei manieren terug te komen. Af en toe zal dat lukken, maar het CBI zal altijd de langere adem hebben. Op den duur wordt het voor deze mensen duidelijk dat zij niet meer welkom zijn.