Terugkerende emigrant

Door: jerrevds

Na een paar rondes lekker uitgerust te hebben op het strand van een of ander zonnig land (maar helaas toen ik er zat was het natuurlijk aan het regenen alsof ik in België zat). Maar dus, na enkele rondes weg geweest te zijn, en het beginnen studeren aan een bachelor in de informatica kon ik het toch niet laten om na een paar rondes toch eens terug af te reizen naar de cyberische grens.
Eenmaal bij de grens aangekomen merkte ik direct een aantal veranderingen, maar tevens een aantal zaken die nog altijd hetzelfde waren.
Zo was het het politieke systeem grondig veranderd. Het volksraadsysteem, waar er rondes lang over gediscuteerd werd, en dat ikzelf verafschuwde is da toch ingevoerd en blijkt (op de problemen met de begroting na) volledig te werken. Ook zijn vele winkels nog hetzelfde, buiten dat je nu soms zo’n enorme affiche met -10% in de winkelramen ziet hangen, iets dat voordien nog nooit gezien werd.
Maar helaas zijn er ook nog altijd ene hoop dingen hetzelfde gebleven. Zo is Engels nog altijd de enigste taal, zelfs in het nederlandssprekende Cyberië, waarbij de mensen die minder bekwaam zijn in de vreemde taal telkens het onderspit moeten delven en vaak zelfs gewoon niet toegelaten worden om zichzelf te verdedigen in een rechtszaak. En hoewel de federale diensten wel tweetalig zijn, schort het nog altijd aan dezelfde flexibiliteit bij de internationale verengingen zoals het IC, de virtuaanse ambassade, de premium memberclub en niet te vergeten; het cov. Het cov, dat nota bene het voorbeeld moet zijn van spelers met ervaring naar andere spelers toe weigert iedere communicatie die niet in het Nederlands is. Alleen mededelingen doen ze nog tweetalig, waarschijnlijk omdat ze hopen op die manier zeker te zijn iedereen te koeioneren.
Al bij al genomen zijn er dus wel enkele veranderingen, maar een hoop storende elementen zijn nog steeds hetzelfde, zelfs na bijna een half jaar vakantie.