Ontslag, ontslag, ontslag

Auteur: White Queen

Niet alleen buiten de Federatie vallen vele ontslagen, ook in de Federatie zelf gebeurt het. Deze ronde is de mayor-sector zwaar getroffen. Drie van de elf burgemeesters in de gehele Federatie hebben er binnen anderhalve week al aan moeten geloven. Wat is er aan de hand?

Het is de laatste tijd sowieso al regelmatig raak met ontslagen, bij mayors én andere politieke functies. Maar deze handelsperiode zijn Saltfree, Optimouse en hans druif, mayors van respectievelijk Centropolis, El Peso en Bahthoevedorp ontslagen. Los van de redenen van het ontslag, die bij alle drie overeenkomen, wat moet er gebeuren om de hoeveelheid gedwongen ontslagen terug te dringen?

Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo kunnen de verschillende landen hun eigen wetgeving maken op dit gebied, waarin ze een minimumstraf verwerken voor gedwongen ontslag, waarbij misschien zelfs al de reden van ontslag kan worden verwerkt. Hierbij is het voordeel dat perfect duidelijk is welke straf voor welk vergrijp staat. Daarnaast hoeft de Council of Veterans zich enkel nog te buigen over eventueel aanvullende maatregelen wanneer zij menen dat dit noodzakelijk is.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van alternatieve straffen, die meer direct een speler raken dan enkel verlies van kiesrecht. Zo kunnen er boetes, criminal statussen en uitsluiting van meer beroepen dan diegene waar je verkiesbaar voor moet zijn. Dit is een vele ernstigere consequentie voor het niet naleven van je verplichtingen naar je medeburgers toe. Zeker voor mayors moet gezocht worden naar effectievere straffen, omdat zij de inwoners van hun stad veel directer benadelen met hun ontslag dan bijvoorbeeld Consuls.

Een debat over hoe men het straffen van diegenen die hun verantwoordelijkheden niet nakomen en hun verplichtingen verzaken, effectiever kan maken is zeker iets wat aandacht verdient. En niet alleen bij de Veteranen, maar bij alle inwoners van de Federatie.