Justitiële praat

Auteur: Salvatore Maranzano

Helaas is er deze laatste week voordat de gehele Federatie weer onder de as bedolven zal worden, niet veel gebeurd. Alles verloopt erg rustig, en dat geldt ook voor alle juridische zaken.

De Openbare Rechtbank in Cyberië is, behalve door een aantal schoonmakers, niet betreden sinds mijn laatste artikel.

In het Internationaal gerechtshof is ook nog niets bijzonders gebeurd. Een verdwaalde Digitaliaan (Derckmc) dacht dat hij de Minister van Justitie Whooty kon aanklagen. Na wat navraag bij de huisadvocaat Beagollum liet hij zijn aanklacht weer vallen.

De Virtuanen zijn deze ronde erg coulant met elkaar. Er is nog geen één rechtszaak aangespannen. Je zou denken dat gewoon iedereen zich aan de wet houdt. Dit is niet zo.
Zoals in de eerste editie van deze krant beschreven door redacteur Saltfree is er wel degelijk iets niet in de haak. Ik zal de situatie uitleggen:

In Centropolis was de eerste week Saltfree de baas. Als Mayor heeft zij echter haar ambtstermijn niet kunnen volmaken. Dit kwam doordat zij met een alter-ego criminele activiteiten had uitgevoerd (verboden door Artikel 1.4 Mayor Manual). Hierdoor werd zij ontslagen en werd haar passief kiesrecht 2 rondes ingetrokken.

In haar ambtsperiode heeft Saltfree dhaval_0707 aangenomen als Officer. Op zich niets vreemds aan, behalve dat dhaval_0707 geen officer diploma heeft! Dit is verboden door IL Art 10 lid 2b (Alleen gediplomeerde Officers zijn gerechtigd te werken voor een burgemeester (Digitalië uitgezonderd).)
Nu is natuurlijk de vraag, wie zou je moeten aanklagen. Er zijn 3 mogelijkheden:
 Ex-Mayor Saltfree, zij heeft deze illegale officer aangenomen. Volgens Art 7.4 Mayor Manual is de Mayor verantwoordelijk voor alle officer gerelateerde zaken. Maar op dit moment is zij geen Mayor meer, dus ook niet meer verantwoordelijk. Natuurlijk was zij dat toen wel, maar bij een rechtszaak kun je geen misbruik van functie aantonen (immers was er ook een andere officer, dus deed zij het niet uit noodzaak om een officer te hebben). Dus eigenlijk kun je alleen eisen dat zij wordt afgezet, maar omdat ze op dit moment geen Mayor meer is, is dit niet mogelijk.
dhaval_0707, hij is natuurlijk illegaal officer. Daarom zou hij ontslagen moeten worden. Maar hem kun je er juridisch niet op afrekenen, aangezien de Mayor verantwoordelijk voor hem is, en niemand anders. Als je hem zou aanklagen zou je wel ontslag uit functie kunnen verkrijgen, omdat hij gewoon illegaal in functie is. Maar meer zou je er echt niet van kunnen maken.
Sesam, de persoon die nu Mayor is van Centropolis. Hoewel hij dhaval_0707 niet zelf heeft aangenomen, is hij wel verantwoordelijk voor hem. Daarom zou je door een rechtszaak hem kunnen afzetten. Van misbruik van functie is geen sprake. Waarschijnlijk zal zijn passief kiesrecht ook ontnomen worden door het CoV. Sesam zou dus best deze illegale officer snel afzetten, voordat hij zelf wordt afgezet!