Van grijs naar rood

Auteur: bonanza

The Minic. Het leek een keuze voor zekerheid, stabiliteit en rust. De grijze muis achter de cijfertjes die zich wist op te werken tot favoriete politicus van Cyberië. Het is niet velen gegeven om te winnen van de harde concurrentie die hij moest trotseren. Niemand minder dan onder andere Lindapinda86, Joep Eerlijk, Bookmaker en Vinny wierpen zich in de strijd. Het mocht echter niet baten, Cyberië koos voor zekerheid. Samen met running-mate Lindapinda86 stelde hij het nieuwe kabinet nog voor de verkiezingen voor. Lindapinda86 komt op financiën terecht, onder het wakende oog van de president himself. Op Onderwijs hebben we Massive Man en op Justitie kasper het spookje.

Maar ach, wat kan het lot verkeren. Die schijnbare rust waar de Cyberiërs zo naar hunkerden bleek een rookgordijn te zijn. Eenmaal geïnstalleerd barstten al zeer vlug veelvuldige discussies los. Veel van deze activiteit is te danken aan The Minic zelf, die alle touwtjes in handen lijkt te hebben. Hij voert de discussies, hij bepaalt de stand van de regering. Activiteit is niet slecht, integendeel. Ik gebruikte opzettelijk ‘te danken aan’ om te beklemtonen dat discussie en onenigheid binnen de Cyberische politiek niet slecht hoort te zijn.
Hoewel de begroting heel wat controverse opriep (de oude discussie alles uitgeven versus sparen welde weer op), raakte ze toch met een redelijk comfortabele 15-11 door de Volksraad heen. Maar vanaf dinsdag liep het al wat minder vlot. De eerste tekenen van serieuze barsten tussen het kabinet en de Volksraad lieten zich optekenen. De kavelstaat van Roebelarendsveen (de ijzerstad), was weer eens onder de 90 gezakt. Dat betekent dat de stad op regelmatige basis een kavelstaatpunt verliest. President The Minic, die in de vorige handelsperiode als Minister van Financiën voorstelde om steden onder de 90 punten op budget in te korten en dat vervolgens weer moest intrekken door een storm van kritiek, schuwde de controverse niet. Ook nu weer stelde hij voor om steden die onvoldoende aandacht besteden aan het milieu ernstig te straffen. Net zoals toen brak weer een storm van protest los. “Wat is dit nu allemaal weer voor gelul? Hoezo moet je een mayor ontslaan voor een lage kavelstaat???” aldus ArneLH, volksraadlid. Andere volksraadleden waren iets voorzichtiger om zich uit te drukken, maar ook nu bleek weer dat er onvoldoende steun zou zijn voor dit plan.
Het is moedig van The Minic om dit voorstel na het vorige debacle weer op tafel te leggen. Een president hoort zich niet zomaar bij de Volksraad neer te leggen en dient initiatief te tonen. Pluimen daarvoor!

Op zo mogelijk nog minder begrip kon de sluiting van de ‘Embassy Cyberië’ rekenen. Deze club die bedoeld is als aanspreekpunt voor buitenlanders aan de Cyberische regering, was al handelsperiodes lang gereduceerd tot een praatbarak, waar regelmatig conflicten ontstonden over de te voeren taal. The Minic nam het besluit om de club vervolgens maar niet te openen om zo onzinnige praat te vermijden. Begrijpelijk, maar niet naar de smaak van zo goed als alle Volkraadsleden. Miquel Alvarez startte onmiddellijk een beleidsmotie om zo de president te verplichten de club alsnog te openen. Het leek erop dat de president geneigd was om de wil van de Volksraad te volgen, wat die ook mocht zijn. In een vertrouwelijk gesprek met Volksraadlid Dhr. Jorisz bleek zijn goede wil echter minder groot dan hij liet uitschijnen. Dhr. Jorisz aarzelde dan ook niet om het gesprek op papier te zetten en de copies gul uit te delen aan de aanwezige Volksraadleden. Hieronder een uittreksel:
Dhr. Jorisz: “Ik zie massaal voorstemmers.”
The Minic: “Ik heb nog wel meer trucjes hoor. Die club gaat tegen de vlakte straks, dan is er niets meer te openen.”
Dhr. Jorisz: “Trucjes? Gewoon openen die hap. Als je die tegen de vlakte gooit, start ik een Motie van Wantrouwen. Je moet gewoon opvolgen wat de Volksraad zegt, en niet andersom.”
The Minic: “Artikeltje dat het gebouw in brand stond ligt al klaar.”

The Minic schermde dat Federal Coordinator tegen hem had gezegd dat het gebouw niet opnieuw zou opgetrokken worden. Of die stelling ook na het zien van dit protest kan volgehouden worden is een goede vraag. Vast staat in ieder geval dat The Minic spannende tijden tegemoet komen en dat hij zal moeten opletten om de Volksraad niet te veel meer voor schut te zetten.

Of hoe een grijze muis alsnog kan veranderen in een vlammende arend die zijn prooi al cirkelend gadeslaat en af en toe een knauw toe dient.