Bankencrisis

Auteur: Centaura

De economische crisis lijkt nog steeds niet voorbij te zijn. Ondanks de bloeiende handel van deze handelsperiode hebben banken het financieel zeer moeilijk en proberen ze vanalles om klanten te lokken en op die manier geld te verzamelen om daarmee verder te kunnen investeren. Althans, ik hoop dat dat hun bedoeling is, want sommige van deze bankiers lijken niet competent te zijn om hun eigen bank stand te laten houden.

De bankencrisis begon toen Car-Dealertje een derde bank oprichtte in Kronenburg. Omdat er al twee banken bestonden, in Eurodam en Zwollar, kreeg hij niet zoveel klanten, dus besloot de bankier om zijn deposito-rente te verhogen naar 5%. Op deze manier hoopte hij veel geld in zijn kluis te krijgen. En zijn plan slaagde: gedurende enkele uren vloeiden duizenden waardevolle I-Shells de kluis in. Helaas voor Car-Dealertje waren er dat een paar duizend teveel: het duurde amper een dag of zijn bank werd failliet verklaard. Door het geinvesteerde geld had deze failliete bankier echter geen appeltje voor de dorst meer achter de hand en ook Car-Dealertje zelf ging failliet. Sommige geruchten doen overigens de ronde dat onze sympathieke maar helaas failliete bankier enkele schoten in de borststreek kreeg waardoor hij gedwongen werd over te vliegen naar Nederland voor dringende medische hulp.

Car-Dealertje was echter niet de eerste die zijn deposito-rente abnormaal hoog instelde. Centaura, eveneens een leek op het gebied van banken, werd door een medespeler om de tuin geleid en verloor op die manier meer dan 2000 I-Shell aan deposito-rente. Gelukkig beschikte hij over voldoende kapitaal zodat zijn bank geen enkel risico liep, in tegenstelling tot die van onze eerder genoemde failliete bankier.

Maar het verhaal is nog niet ten einde. Ondanks het feit dat Car-Dealertje al had bewezen dat de strategie van hoge deposito-rentes niet rendabel is vond supercop het toch de moeite waard om dit nogmaals te proberen. Na de val van Car-Dealertje richtte hij zijn eigen bank op in Eurodam en ging de rechtstreekse concurrentie aan met deze van the mega handelaar, de grootste bank uit de Federatie. Zijn strategie? Deposito-rentes oplopend tot 11%! Reeds meer dan 50.000 I-Shell werd op zijn bank geplaatst onder deze astronomisch hoge rente en het is nu nog maar de vraag of supercop deze zal kunnen uitbetalen. Op het moment van schrijven verblijft onze superagent echter nog steeds in Cyberiƫ. Hoe lang het zal duren eer supercop het land moet ontvluchten door zijn schuldeisers en deurwaarders is niet duidelijk, maar verwacht wordt dat zijn bank regelrecht afstevent op het faillissement.

Zo blijkt maar dat ondanks de economie weer volop bloeit, banken vaak een onzekere toekomst hebben. Laten we hopen dat toekomstige bankiers leren uit de gebeurtenissen van deze handelsperiode!