Auteur: bonanza
Tja, het was onvermijdelijk. Dé politieke discussie van het moment is toch wel de herinvoering van het Parlement, ter vervanging van de VolksRaad. De grote overeenstemming in de VolksRaad over de herinvoering verschoof de gedachte over een mogelijke tegenstem helemaal naar de achtergrond. Het is op een dergelijk moment dat je een m1n1conomy nodig hebt die ons eraan herinnert dat die tegenstanders er wel degelijk zijn.
Mijn oorspronkelijk plan was een objectieve verslaggeving te geven van de discussies die nu gaande waren, maar het artikel van m1n1conomy hierboven geeft een uitstekende mogelijkheid om de punten van kritiek te belichten en eventueel te ontkrachtigen. Als de eigenlijke bezieler van het volledige VolksRaadproject is hij de man bij uitstek om de discussie aan te gaan.
Welke plannen liggen nu op tafel? De herinvoering van een parlement met waarschijnlijk 11 parlementsleden, de herinvoering van de partijen en het behouden van de president die zelf zijn kabinet samenstelt.
M1n1conomy beweert dat er net zoals de laatste periodes van het Parlement onvoldoende Parlementsleden zullen zijn om stemmingen rechtsgeldig te doen verlopen. Daarbij ziet hij echter één element over het hoofd. Er zal niet langer de verplichting zijn voor Parlementsleden en ministers om verkozen te zijn door het volk. Het is de partijleiding die beslist aan de hand van haar stemmenaantal wie er mag zetelen. Zij kan zelfs mensen voorstellen buiten de politiek die niet verkozen werden. Een verkozen lid met een bepaald aantal stemmen zal echter wel de mogelijkheid krijgen om zijn zetel op te eisen.
Een volgend punt van discussie is de mogelijkheid tot afhaken van een groot aantal handelaren die nu wel zetelen in de VolksRaad. Het is waar dat zij niet langer rechtstreeks de discussie zullen kunnen aangaan in het Parlement zelf. Het is echter wel vanzelfsprekend dat bij de herinvoering van het Parlement de club ‘Achterkamertje’ weer te voorschijn komt. Deze club kan zoals vanouds weer het toneel worden van de echte discussies. Ook handelaren zullen er de mogelijkheid krijgen om hun kritiek op de begroting te uiten.
Daarnaast wil ik het standpunt van m1n1conomy toch even nuanceren. Het is correct dat er nu verschillende handelaren actief deelnemen aan de discussies. Een ware overrompeling blijft toch uit. De discussies blijven meestal plaatsvinden tussen dezelfde VolksRaadleden.
M1n1conomy stelt terecht de vraag waarom er momenteel geen politieke partijen zijn. Eerder in zijn artikel geeft hij echter al het antwoord. De huidige leden van de VolksRaad kan men algemeen genomen opdelen in twee grote groepen. Je hebt de ‘beroepspolitici’ die zich in Cyberië met niet veel anders bezig houden dan met politiek. Daarnaast heb je de handelaren die graag hun stem laten horen bij discussies zoals de begroting (vooral uit eigenbelang, zodat hun stad goed bedeeld wordt), maar verder geen politieke interesse hebben. Politieke partijen zijn voor die laatste categorie per definitie niet nuttig. Partijen willen zich profileren over een breder spectrum dan alleen handelsaangelegenheden. Handelaren zullen dus niet geneigd zijn om partijen op te richten.
Beroepspolitici worden in het huidige systeem ook niet aangemoedigd om een partij te starten. Hun stem telt minder zwaar door dan in het Parlementaire systeem en hun meningen zijn vaak te verdeeld om één homogeen blok te vormen. De VolksRaad laat dat ook toe. In het Parlementaire systeem ligt dat moeilijker omdat de leden vaak beroepspolitici zijn en wel groepen moeten vormen om te kunnen zetelen.
M1n1conomy pretendeert verder te weten dat de voorstanders van het Parlementaire systeem over het hoofd zien dat de kabinetten nu slechter werken. Integendeel. We willen dat aspect van de VolksRaad graag meenemen. Verder zouden wij beweren dat het VolksRaadsysteem slechter functioneert. Integendeel. Wij zijn op zoek naar een systeem dat de geneugtes van beide systemen combineert. De Volksraad ondemocratisch? Integendeel. Dat is directe democratie, terwijl we nu eerder willen overstappen naar indirect verkozen Parlementsleden, met als tussenstapje een politieke partij.
Mijn initiële vraagstelling blijft misschien branden. Gaat het hier om heimwee naar het Parlementaire systeem of eerder om een weldoordachte verandering? Ik kan niet anders besluiten dan een combinatie van de twee. Net zoals ook het nieuwe systeem een combinatie zal bevatten van het beste uit het Parlement en het beste uit de VolksRaad.