Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een noodzaak?

Auteur: White Queen

Sedert enkele weken is mij de eer toegevallen in het Kabinet Joep Eerlijk opgenomen te worden als Minister voor Buitenlandse Zaken. Hoewel er geen wettelijk voorschrift bestaat voor een dergelijke actie, leidde dit niet tot heel veel opwinding in het Parlement.

Nu is er een heftige oorlog uitgebroken tussen Digitalië en Virtua, met ernstige gevolgen voor de Virtuaanse samenleving. Had een Ministerie van Buitenlandse Zaken een positieve invloed in kunnen hebben op de onderhandelingen die aan de oorlog vooraf gingen?
Het had sowieso de communicatie tussen de besturen vergemakkelijkt mochten we een internationale overlegclub hebben waar de verantwoordelijken voor Buitenlandse Zaken snel en effectief overleg hadden kunnen voeren. Dit is iets waar hoe dan ook aan gewerkt moet worden komende handelsperiodes. De drie landen van de Federatie hebben al lang genoeg langs elkaar heen geleefd, het wordt tijd dat we meer mogelijkheden krijgen om effectief overleg met elkaar te voeren, zodat we de hoge hekken die we om onszelf heen bouwden om toch vooral niet te veel met die vreemde ‘buitenlanders’ van doen te hebben, weer kunnen afbreken. De vorige handelsperiodes waren een triest hoogtepunt wat angst voor de andere delen in de Federatie betreft in Cyberië.

Deze handelsperiode heeft Joep Eerlijk een voorzichtige stap gezet in de richting van toenadering door het Ministerie van Buitenlandse Zaken op te zetten. Het is zonder twijfel ook mijn fout dat er minder van het ministerie uitgegaan is dan dat mogelijk geweest was, maar dat moet het Parlement niet weerhouden om dit ministerie een wettelijke omkadering te geven.

Hopelijk zal een volgende President wederom een Ministerie van Buitenlandse Zaken oprichten, zodat er eindelijk eens werk gemaakt kan worden van internationaal overleg op professionele wijze, en dat er uiteindelijk goede relaties met onze buren ontstaan.

Post navigation