Koning: zomaar een status?

Auteur: iamthebest4

Iedereen is waarschijnlijk wel bekend met de opeenvolgende koningen in Digitalië. Hier zit natuurlijk enigszins een voordeel aan, maar aan de andere kant zitten er ook vele nadelen aan. Digitalië is door de mogelijkheid de koning de macht te ontnemen een van de onstabielste landen in de federatie, maar daarnaast kan het ook het stabielste land zijn in de federatie.

Vooral de snel mogelijke machtswisselingen zorgen ervoor dat de status koning van Digitalië relatief weinig voorstelt. Het is in principe voor iedereen al mogelijk koning van Digitalië te worden als ze maar enigszins handelservaring hebben en tegelijkertijd weten te overleven binnen Digitalië zelf. Zodra je koning bent is het een kwestie van tijd voordat je neergeschoten wordt (of een wetboek invoert waar je eigen functie verdwijnt.)

Echter is deze tijd die je hebt vrij lang te rekken indien je gewoon iedereen enigszins tevreden houdt. Is iemand niet tevreden? Maak hem FCS. Bedreigt iemand je? Geef hem een kruitlicentie. Zijn ze het niet eens met je? Trek je er niks van aan. Loopt het echt uit de hand aan alle kanten? Start een oorlog. Uiteindelijk heeft de koning dus altijd wel iets om de menigte koest te houden. Het zijn dus ook slechts enkele individuen die de koning durven te beschieten.

Zelfs toen Torpedo 7 koning werd, was ik niet bepaald vrolijk, maar toch deed ik er niks aan. De lol is er een beetje vanaf voor mij. Mijn dank gaat dus ook naar Naamloze uit die de Digitaliaanse cultuur weer even heeft kunnen laten bloeien, maar ik hoop persoonlijk dat je voor het eind van de ronde geen koning meer bent. Dan zal mijn gelijk toch niet bewezen worden.

Naast de hierboven opgesomde reden is er nog iets aan de hand. Vroeger werd er nog wellis wat leuks gedaan met het koningschap. De tijden dat een Cyberiër probeert koning te worden zijn ook voorbij en dit is niet omdat het wetboek helemaal waterdicht is, want dat is het zeker niet. Vroeger waagden Cyberiërs zich nog eens aan het koningsschap (met grote woede vanuit Digitalië tot gevolg.) Het zorgde voor wat dynamiek in het koningschap in plaats van het huidige statische gedoe.

De essentie van dit artikel is dus dat koning zijn geen bal meer aan is. Je houdt iedereen te vriend of maakt een gemeenschappelijke vijand waar ze hun woede op kwijt kunnen, ook vanuit het buitenland gebeurt er niks meer en zo ligt al rondes achter elkaar de politiek in Digitalië op z’n gat (op het ‘incident’ met de Eiland Raad na.) Ik zou zeggen: doe er wat aan of schaf het gewoon helemaal af. Digitalië kan makkelijk zonder koning of politiek.