Spannende eindstrijd verpest zonder degelijke reden

Auteur: Goudie

Ik, goudie, handel ondertussen alweer 10 handelsperiodes. In heel die tijd had ik wel enkele discussies met de FEDS en het CBI (over onder andere het vliegtuig-debacle) maar nooit hebben hun acties zulke gevolgen gehad als nu. Om dit te verklaren zal ik even een verhaal schetsen hoe de laatste weken aan het verlopen waren.

Ikzelf verkocht vanaf de eerste dag hout in Virtua en had, hoe verbaasd ik hierover zelf ook was, bijna een monopoly hierop. Hierdoor had ik de mogelijkheid grof geld te verdienen wat ik gebruikte om grote bouwprojecten te financieren, om mijn winkels nog groter en bekender te maken. Dit succes werd echter opgemerkt door andere handelaren en rond dag 3 kwam de geduchte concurrentie dan toch te voorschijn, onder naam Joep Honest.

Deze concurrent zorgde vanaf die periode voor dalende prijzen, al bleef het kwaliteitsvolle hout van de Virtuaanse beuk relatief duur. Deze prijs, volgens de Feds bekomen door prijsafspraken, was echter niet artificieel. Het besef bij beide handelaar was er dat een lagere prijs niet zou zorgen voor een grotere omzet met meer winst. Elke dag ging de prijs wel enkele procenten naar beneden, maar als je begint met hout voor 1.5 per stuk, duurt het wel even voor je op een laag niveau terechtkomt. Over het algemeen had ik dus niet de klagen, de zaken gingen goed, en de bankrekening werd stilaan gevuld.

Aan de andere kant van de Valuta was vooral de bekende ijzerhandelaar Limpie opmerkelijk. Hij deed zulke goede zaken in zowel het landelijke Cyberië als het buitenlandse Virtua, dat zijn bankrekening op wonderbaarlijke wijze leek op de curve van een exponentiële functie waarvan het bereik nog lang niet gekend was. Een spannende strijd dusver met als prijs de bekroning van beste handelaar.

Deze werd echter abrupt verbroken door een inmenging van de Feds. Om één uur in de nacht werd opeens een sms’je naar me gestuurd.

Je hebt een directe boete ontvangen van 40000 ish voor kartelvorming. Je hebt deze ronde grootschalig boven 2x de productiewaarde hout verkocht. Voor meer informatie kunt u de Federals mailen. Bedankt voor de medewerking. – This message is sent by the Miniconomy Authorities

Ik las het bericht, keek naar mijn nettowaarde in merkte toen op dat ik in plaats van een boete zelfs een bonus van 40k op mijn rekening had gekregen. Ik moest dus zelf al vragen voor een aanpassing aan de Feds. Een eerste gegeven, naast het tijdstip, deed me denken dat het om een impulsieve daad ging waar zeker niet goed over nagedacht werd voor de uitvoering ervan.

Toen las ik de newsfeed en zag dat er voor meer van 100k boetes waren uitgedeeld aan 7 van de top 10 spelers op dat moment. Deze handelaars waren toch geen onwetende beginners in de ogen van velen.

Vervolgens irriteerde ik me enorm aan de beschrijving van hoe de grootte van de boete was bepaald. Het aantal verkocht houtstukjes * (de gemiddelde prijs van me – de prijs die ik zou mogen toepassen). Zoals je in deze simplistische formule al opmerkt is het feit dat deze geen rekening houd met de periode waarin ik een monopoly had. Of we nu een feitelijk kartel hadden of niet zal door de jury van de rechtszaak worden uitgemaakt maar deze sancties waren in mijn ogen enorm overdreven.
Opmerkelijk in dit verhaal was weeral de boete zonder communicatie vooraf, een door quasi niemand geapprecieerde methode, die het spelplezier van sommige totaal verpest.
Ik hoop dat de Feds (eindelijk) gaan beseffen dat die beter kan en er rekening mee zullen houden in de toekomst.

Post navigation