Auteur: m1n1conomy
Als er één hiaat is in de Internationale en nationale wetgeving in de Federatie, dan is dat wel het economisch recht. Dat er in een handelsmaatschappij als de onze geen ordening is van duidelijke regels omtrent handelen mag zeker verbazingwekkend genoemd worden.
Zo adviseerde ik enkele dagen geleden een paar handelaren over het bouwen van een haven. Om meer precies te zijn, de bouwer had weinig geld, dus twee handelaren zouden hem beiden vooraf 1250 ISH betalen voor het recht goedkoop gebruik te mogen maken van de haven, als die eenmaal gebouwd zou zijn. Uiteraard was dit contractueel vastgelegd, maar al vrij snel na betaling werden de betrokken handelaren door de Federals gesommeerd de transacties ongedaan te maken. Dit werd namelijk beschouwd als een lening. De financiering van de betreffende haven is uiteindelijk wel gelukt, maar dit voorbeeld geeft aan dat de beoordeling van dit soort kwesties behoorlijk subjectief kan zijn.
Dat dit ernstigere en nadeligere gevolgen kan hebben zullen de zeven handelaren die voorgaande handelsperiode megaboetes kregen wegens kartelvorming wel kunnen beamen. Een onduidelijk wetsartikel, een ondoorzichtig controle orgaan, inconsequenties tussen producten en gebrekkige communicatie van de Federals, het leidde tot een aantal zaken bij de International Court. De uitspraken die daaruit voortkwamen boden echter weinig helderheid wat nu wel en niet mag. De rechtszekerheid is dus in gevaar, en de oplossing is het ordenen en codificeren van het economisch recht.
Waaruit zou dit economisch recht bestaan? Uiteraard valt de kartelwet eronder, en ook de 100 ISH grens en het leningverbod van de Ondernemingswet horen er thuis. Verder past de contractwet ook nog in het plaatje. Ze moeten dan echter wel uitgebreid worden en wat betreft de al oudere regels ook aangepast worden aan de huidige tijd. Hierdoor komt men tot een geheel van rechtsregels dat duidelijkheid biedt over wat de ene persoon wel en niet mag in zijn handelsrelatie met de andere persoon.