Met waardering kom je verder

Auteur: marcelbuter

Genoeg is in het verleden gezegd over het tekort aan communicatie vanuit de Federals. Bonanza heeft hier reeds een paar weken geleden, en ook al eerder in februari vorig jaar een artikel over geschreven. Ik heb in de editie van juni van vorig jaar al een artikel geschreven over het tekort aan communicatie bij het CBI, maar wil me dit keer ook eens richten op de Federals.

Miniconomy is afhankelijk van vrijwilligers. Deze mensen stoppen veel van hun vrije tijd in het helpen van nieuwe spelers, het spel leuk houden en ook soms om te vertalen. Deze vrijwilligers doen dit vrijwel altijd zonder beloning en vaak ook zonder waardering. Hulde aan deze mensen. Ik vraag me nu eigenlijk wel af over wie je denkt dat ik het heb, want als je denkt dat ik het over de Federals heb dan heb je niet goed gelezen.

Binnen de Federatie zijn er veel mensen die hun ziel en zaligheid stoppen in het opzetten van systemen om spelers te helpen, tutorials schrijven, manieren vinden om Miniconomy te helpen. Terwijl de Federals gewoon echter vaak iets terug zien voor al deze ideeën en de energie die zij in het spel steken, lijkt het vaak alsof het werk van niet-Federals die net zo veel doen niet gewaardeerd wordt.

Een goed voorbeeld hiervan is te lezen in de club Assistants Recruiting. Er zijn al sinds het begin van de invoering van de status Assistant problemen met de uitvoering er van. In februari 2009 schreef ik daarom aan de Federals en Wouter dat: “Het verhogen van hulp systemen voor Assistants in de vorm van snelle links die ze kunnen posten of een werkinstructie, en een beloning voor het werk wat ze doen de enige oplossing is voor dat mensen niet alleen de chat gaan moderaten, maar ook spelers gaan helpen”. Met de toenmalige Federal Manager, nu Mitra, heb ik toen ook nog besproken dat een manier om Assistants op hun main account te krijgen in plaats van een subje, was om het een diploma te maken in plaats van een status. Dit is deels uitgevoerd, een deel door de Mitra die het voor elkaar heeft gekregen, en het andere deel in de zin van werken aan de hulpsystemen voor Assistants.

Met wat tijd en energie hebben we de speluitleg voor 95% vertaald, in ieder geval de geïndexeerde pagina’s, dit dankzij Torpedo 7 en mijzelf, en ook is er een Assistant Manual gekomen en een soort standaard gedragcode, volgens mij opgezet door vooral Sugarfree en Mitra. Het aparte is dan dat geen van deze mensen, behalve Mitra met een subaccount, Assistant is gemaakt na het ontslag van alle Assistants. Als stank voor dank krijgen we zelfs nog de opmerking mee van de Federal Manager: “Alle assistenten zijn ontslagen. Er zijn er nu teveel die niet actief zijn.” en “Als de assistenten zich nu meer op nieuwe handelaren gaan richten dan gaan wij in de toekomst waarschijnlijk ook hier wat tegenover stellen.”

Spelers die bijvoorbeeld wel Assistant zijn gemaakt zijn martijn5, die per ronde ongeveer 50 keer gewaarschuwd wordt voor stoken en meerdere malen per ronde geband wordt. En m1n1conomy, die zijn momenten van activiteit heeft, maar niet echt een geschiedenis heeft van constante activiteit. De reactie op dit allen zal heel simpel zijn: “Je hoeft geen Assistant te zijn om spelers te helpen”. Mijn enige reactie op beide opmerkingen is dan ook heel simpel. Zorg dat je mensen echt motiveert mee om te helpen en neem persoonlijk contact op met mensen, zeker als je nieuws voor ze hebt, zoals dat ze na al het werk wat ze in een functie steken, niet meer nodig zijn voor die functie. Anders zal je snel zien dat mensen niet meer bereid zijn om te helpen. Waardering is geen voorwaarde voor iets doen, maar een systematisch gebrek aan waardering is wel een manier om heel snel mensen zo ver te demotiveren dat je ze voor altijd kwijt bent als vrijwilliger.