Evaluatie kabinet marcelbuter III

Auteur: bonanza

Het minste dat gezegd kan worden is dat dit kabinet heeft kunnen zorgen voor een politiek actieve periode. Voor- en tegenstanders botsten frontaal met verschillende visies op elkaar. (Lees ook de twee voorgaande edities van TMC.) Maar een politiek actieve periode betekent niet noodzakelijk dat het ook een geslaagde periode is geweest. Een klein overzicht is nodig om de balans te kunnen opmaken.

Na de opvallende verkiezingsoverwinning van Lijst Joep Eerlijk (LJE) stelde partijleider marcelbuter zichzelf aan als de nieuwe Cyberische President. Hij staat bekend als een persoon die zich volledig kan overgeven aan een functie en dus betekende dat niet noodzakelijk een slechte toekomst. Echter ontstond er nog voor de start van de handelsperiode een ruzie waarbij hem werd verweten geen rekening te houden met de andere partijen (LJE had net geen meerderheid) en de politieke postjes al op voorhand te hebben verdeeld. Dat laatste gaf hij ook grif toe. De manier van aanstellen deed akelig terugdenken aan de TRADE-periode met Tresias Aegirsson als President. Hoewel LJE toen op de barricade stond om hun walging kenbaar te maken, pasten ze deze keer hetzelfde trucje toe.

Op het Ministerie van Onderwijs (MvO) verscheen Harrod. Dit was zijn eerste periode als minister en slechts zijn tweede als actief Cyberisch politicus. In de vorige handelsperiode toonde hij zich een bekwaam en integer Parlementslid. Zijn aanstelling als MvO was dus geen echte verrassing. Als één van de eerste ministers kon hij een plan voorleggen waarop hij de komende periode zou hameren. Hoewel er ook deze periode voldoende examens werden afgelegd, verliep het niet zo vlekkeloos. Er kwamen verschillende klachten van examenparticipanten die klaagden over de vreemde verbetering en quotering. Dit leidde tot een publieke twist tussen de minister en de kandidaten die zelfs uitmondde in een rechtszaak.
Al met al leverde hij dus een redelijke prestatie, maar moet hij voor een eventueel volgend mandaat zijn examens toch eens laten nakijken alvorens ze te hergebruiken.

Minister van Justitie the mister leverde ook een redelijke prestatie. Hoewel zijn keuzes nooit werden bekritiseerd, duurde het toch vrij lang alvorens een uitspraak werd gedaan door de rechters. Wat meer vaart had geen kwaad gekund.

Katharos werd (opnieuw) Minister van Financiën. Net zoals vorige handelsperiode wist hij de begroting ver in het rood te brengen. Handelaren zullen hem dus niet echt herinneren als een slechte minister, maar door zijn beleidskeuzes zal er in de toekomst heel wat minder speelruimte zijn in de begroting. En dat zullen ze wel voelen, met ongeveer 100.000 ISH per periode minder.
Naast nog een andere kleine opstoot in verband met miscommunicatie met FCS lindapinda86 hebben we niet veel vernomen van de minister. Zijn budgetsysteem is prima, net zoals zijn samenwerking met de burgemeesters. Al met al leverde hij dus goed werk, maar werd het wat overschaduwd door de discussie omtrent de enorme uitgaven (die hij overigens liet voeren door marcelbuter).

Tot slot hebben we de President zelf. marcelbuter heeft zowel goede als slechte kanten laten zien. Enerzijds stelde hij zich vrij beledigend op wanneer hij in het nauw wordt gedreven in een discussie. Anderzijds heeft hij met succes enkele conventies opgericht waarin werd gepraat over de toekomst en eventuele veranderingen over en in Cyberië. Al moet gezegd worden dat deze conventies niet altijd even actief waren. Misschien was het aanstellen van bijkomende moderatoren een pluspunt geweest en had het initiatief meer opgebracht.

Juist voor de publicatie van deze krant liep op de redactie nog het bericht binnen dat er een Internationaal Akkoord is gesloten tussen alle landen van de Federatie op het gebied van onderwijs. Als eerste in de Federatie is dat toch wel het schrijven waard.

Het is vrij moeilijk om de eindbalans op te maken. Aan de ene kant werd er over het algemeen genomen een degelijke prestatie neergezet, maar wordt deze overschaduwd door miscommunicatie en onprofessioneel gedrag. Er werd tussendoor nog een burgemeester ontslagen, een Parlementslid heeft ontslag genomen wegens onvrede met een federale beslissing, een andere werd dan weer ontslagen door criminele feiten. Mede door de wisselvallige gevoelens is er een 6.5/10 verdiend. Niet slecht, maar heel wat marge voor verbetering, zelfs wanneer deze ploeg ook volgende periode de scepter zou zwaaien.

Post navigation