TMC Lezersonderzoek: Veiligheid

Auteur: m1n1conomy

Volgens mijn Resultatenrekening heb ik de afgelopen tweeënhalve week 125 ISH betaald aan letselschadekosten en 0 ISH aan bomschade. Aangezien ik dat ene schot zelf heb afgevuurd tijdens een experiment, heb ik deze handelsperiode als redelijk veilig ervaren, in ieder geval wat betreft de dreiging van anderen. Maar delen de leden van het TMC Lezersonderzoek (aanmelding is nog steeds mogelijk voor iedereen uit de Federatie, zie de club The Miniconomist) dat gevoel ook?

Hoeveel bom- en schietschade?
In totaal hebben de leden voor bijna 850 ISH aan bomschadekosten moet betalen. ‘Koploper’ in deze categorie is Salvatore Maranzano, die een ziekenhuisrekening van 525 ISH moest betalen als gevolg van ontplofte bommen. Hoewel hij in de categorie schietletselschade ook hoge ogen gooit met 625 ISH, zijn het daar toch de verordeningsburgemeesters, The Minic en Tha Game Master, die de ranglijst aanvoeren. De voormalige burgemeester van Kronenburg staat op nummer 2, met 1300 ISH en onbetwiste leider in het klassement is de burgervader van Eurodam met een schadepost van 3200 ISH. Daarmee is hij verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale schietletselschade van het ledenpanel, die op 6300 ISH uitkomt.

Meer, minder of evenveel bomaanslagen?
De afgelopen handelsperioden kwam op de NewsFeed regelmatig een melding van een bomaanslag. Waren er volgens de ondervraagden deze keer meer, minder of evenveel bomaanslagen? Tha Game Master en bonanza hebben het idee dat er ongeveer evenveel aanslagen waren. De andere leden geven allemaal aan dat er minder bommen zijn ontploft, waarbij President marcelbuter en The Minic zelfs spreken over veel minder.

Meer, minder of evenveel schietpartijen?
Op deze vraag zijn de antwoorden wat verdeelder. Niemand is van mening dat het aantal schietpartijen gedaald is. Volgens Miquel Alverez, The Minic, beagollum, witteheks en lindapinda86 is het aantal ongeveer gelijk gebleven. Salvatore Maranzano, Tha Game Master, bonanza en marcelbuter constateren een stijging, waarbij laatstgenoemde aantekent dat een gedeelte van de schoten gericht waren op Tresias Aegirsson en Trow, c.q. dat het dus afrekeningen in het criminele circuit betrof.

Veilig genoeg?
Officer lindapinda86, burgemeester Miquel Alvarez en Digitaliaan beagollum vinden het veilig genoeg in Cyberië. Volgens witteheks is het niet onveilig, maar het kan veiliger. Burgemeester Tha Game Master, voormalig burgemeester The Minic en bonanza vinden het onveilig, de Eurodamse burgemeester zegt het absurd te vinden dat de boetes voor schieten met ingang van komende handelsperiode verlaagd zijn. Wat die boeteverlaging betreft staan Salvatore Maranzano en marcelbuter recht tegenover elkaar. Eerstgenoemde vindt het op dit moment wel veiling, maar verwacht dat de onveiligheid komende handelsperiode gaat stijgen, terwijl de President juist verwacht dat die zal dalen.

Veiligheidsmaatregelen?
Uiteraard hebben de respondenten van het TMC Lezersonderzoek ideeën over welke maatregelen het beste zouden zijn om de veiligheid te verhogen. Het vaakst genoemd wordt het aanstellen van meer Officers. Nummer twee is het invoeren van de computerprogramma’s crime- en shootwatch als bewijsmateriaal in de rechtszaal. Verder wordt erop gewezen dat burgers zelf ook zorg moeten dragen voor hun veiligheid, door uit te loggen in een huis en kogelvrije vesten aan te schaffen.

Veiligheid en politiek?
Het mag geen verbazing wekken dat veiligheid een belangrijk politiek thema is. Voor President marcelbuter, die namens LJE spreekt, is dat deze handelsperiode de rode draad geweest. Volgens hem hebben de gesprekken met Digitalië hun vruchten afgeworpen. Voor witteheks en bonanza, die namens VC spreken is veiligheid evenzeer van belang. Ook zij willen een goede relatie met Digitalië, waarbij niet altijd met het vingertje naar Monapolitanen en El Pesoanen gewezen moet worden. En ook voor Digitaliaan beagollum is veiligheid een belangrijke kwestie. Zo is zinloos geweld uit den boze, het moet gaan om doelgericht geweld tegen personen, landen en/of organisaties.

Post navigation