Vreemd

Auteur: m1n1conomy

Soms heb ik het idee dat er iets niet klopt. Met regelmaat zie ik onverklaarbare dingen gebeuren. Het vreemde is, ik hoor er niemand over praten, het lijkt wel alsof ik de enige ben die het ziet.

Voorbeeld. Als je door de winkelstraat loopt zijn er allemaal winkels, die allemaal een glazen ruit hebben. Een ondoorzichtige glazen ruit. Wat is daar het nut van? Waarom zou een winkelier een ondoorzichtig winkelraam willen hebben? Hij wilt toch juist dat klanten naar binnen kunnen kijken. Onverklaarbaar. En daar houdt het niet op. Om reclame te maken en om te tonen wat hij verkoopt, moet hij een bordje ophangen met daarop een afbeelding van het product, over de ondoorzichtige ruit. Het is ironisch dat zelfs glashandelaren een afbeelding van hun product ophangen over hun ondoorzichtig winkelraam.

Ander voorbeeld. Als je wilt reizen naar een ander land ga je met een boot. Als je in die boot stapt, sta je meteen uit in de aankomsthaven. Maar het schip waarmee je gekomen bent ligt nog steeds in de vertrekhaven! Stel, je blijft wachten in de vertrekhaven. Dan zie je op een gegeven moment dat de boot plotseling verdwijnt. Wie staat aan het roer daarvan? Is de technische kennis van de Federatie zover ontwikkeld dat hier automatische transportboten varen?

Tegenvoorbeeld. Een schep kan je één keer gebruiken. Een zaag kan je één keer gebruiken. Een schroevendraaier kan je één keer gebruiken. Dat is allesbehalve hoogstaande techniek. Hoe kan het dat in al die tijd geen beter gereedschap is ontwikkeld, dat langer meegaat? En wat te denken van camera’s, telefoons en alarminstallaties? Deze lopen jaren, zo niet decennia achter op wat buiten de Federatie verkrijgbaar is.

Bekend voorbeeld. Het enige veelbesproken voorbeeld is vernoemd naar toxox, handelaar en journalist van het eerste uur, die ik hier quote:
“Stel je winkelier Droesj in Eurodam voor: die ziet dat uit zijn 1 squst grote Sjopke 12 blokken ijzer en een plank zijn verkocht. Hoe hij ook duwt en stapelt 12 nieuwe blokken ijzer passen er wel weer in, maar die plank? Ho maar! De ruimte is er, maar hij wil er gewoon niet in.“

Laatste voorbeeld. Het vervoer van bomen naar winkels kost relatief veel benzine. Houthandelaren hebben hun winkel dus graag in de buurt van het magazijn. Maar voor het vervoer van diezelfde bomen naar het magazijn, van een kavel die vele malen verder ligt dan de winkel, is geen enkele benzine nodig! Overigens, je kunt 24 bomen zagen op een kavel, daarna is je zaag versleten. Maar als je één boom zaagt op een kavel is je zaag ook versleten en kun je die zaag niet gebruiken voor de 23 bomen op het kavel ernaast. Hoe kan dit?

Ik begrijp het niet.