De ijzererts markt, uitgelicht

Auteur: Deslat0s

Zoals elke editie lichten we weer een miniconomy product uit. Op het moment staat er op het lijstje van producten:

  • De taxi markt
  • De banzine markt

Vandaag voegen we hier de, misschien iets ongebruikelijke, ijzererts markt aan toe. Er zijn elke handelsperiode spelers die ijzer gaan verkopen zonder een kavellicentie (of premium membership). Deze spelers moeten wat dieper in de handelsperiode overstappen op de aankoop van ijzererts. De prijzen hiervan verschillen sterk, en zoals bij veel mensen wel bekent is de prijs een combinatie van vraag en aanbod. De vraag is elke handelsperiode wel zo’n beetje hetzelfde, maar het aanbod verschilt elke handelsperiode weer sterk.

Ik probeer deze editie te bekijken hoeveel het nu ongeveer kost om ijzererts uit de grond te halen en wat daardoor een fatsoenlijke prijs zou zijn. De waarden kunnen van stad tot stad en van handelsperiode tot handelsperiode misschien soms verschillen, maar dan kun je zo met de nieuwe eenheden de berekening een normale prijs berekenen.

Voor ijzererts is tamelijk weinig nodig. Met een kavel en een schep haal je het zo uit de grond. Een kavel kost 100 Ish. Door deze na gebruik aan een steenhandelaar te verkopen kan je hem zelfs voor ongeveer 60 a 70 Ish gebruiken.

Een schep kost op dit moment van de handelsperiode zo’n 15,40 Ish. Uitgaande van het feit dat je best korting kan regelen van tijd tot tijd kost een schep 14 Ish.

De kavel en schep samen kosten dus 84 Ish, mits er een steenhandelaar actief is, anders ben je 114 Ish kwijt.

Uit een kavel haal je gemiddeld zo’n 60 ijzererts. De prijs van 1 ijzererts uit de grond halen is dan 1.40 Ish met steenhandelaren of 1.90 Ish zonder steenhandelaren.

Voor de winkel, magazijn uitbreiden, marketing gebruik ik een bedrag van 2000 Ish in totaal, wat in 21 dagen moet worden afgeschreven. Kosten hiervan zijn dus ongeveer 95 Ish per dag.

Een actieve speler verkoopt (alhoewel het aan het einde meer is aan het begin) toch zeker wel 200 ijzererts per dag. De afschrijving is dan per ijzer 0.48 Ish.

Als een handelaar in een stad waar een steenboer dus handelt is hij ongeveer 1.88 Ish per ijzererts kwijt, in een stad waar dit niet het geval is zijn de kosten ongeveer 2.38 Ish per ijzererts. Mits het aanbod laag is kan de prijs hierdoor dus wel oplopen tot ongeveer 4 Ish (zolang de wet dat toestaat in verband met kartelwetgeving).