Federals spelen Parlementje

Auteur: bonanza

We hebben er vroeger allemaal wel van gehouden om politieagent, indiaantje of cowboy te spelen. Maar eens je wat groter wordt houdt die drang plots op. Je mag toch wel verwachten dat mensen die ‘het ultieme’ bereikt hebben, zich niet zo gauw inlaten met dergelijke spelletjes. Maar schijn bedriegt, zo blijkt.

Federals worden algemeen beschouwd als de meest geavanceerde spelers in de Federatie. Ze horen zowat overal wat vanaf te weten. De simpele regel dat je wetten niet verandert in een handelsperiode zelf (een regel die ze nota bene zelf hebben verzonnen), blijken ze echter vergeten te zijn. Je kan het zelf controleren. Ga eens op zoek naar Artikel 3, lid 15e van het Cyberische wetboek. Je zal net zoals mij moeten constateren dat het er niet meer instaat. Nochtans stond het er wel in de eerste weken van deze handelsperiode.

Een simpel Parlementslid zoals mij gaat dan braafjes naar de Federals en vraagt wat nu net het beleid is van Federals met betrekking tot het wijzigen van wetten. Zich van geen kwaad bewust antwoordt Federal Coordinator dat wetten uitsluitend worden gewijzigd tussen de handelsperiodes in. Ik zie daar een pietluttig klein verschil met mijn eerdere bevinding en besluit toe te slaan. Ik vraag hen vriendelijk waarom Artikel 3, lid 15e (CL) uit het wetboek is gehaald, zonder dat hier ook maar één stemming over heeft plaatsgevonden. Het antwoord is iets dubbelzinniger: “Alle wetsvoorstellen die erin behoorden te staan op het einde van de vorige ronde staan er nu in. Dit wetboek is het juiste.”

Nu kan je me voor veel verslijten, maar zo naïef ben ik niet. Je moet niet eens tussen de lijnen lezen om te merken dat ze in verdekte termen toegeven dat er weldegelijk een wijziging is doorgevoerd. En dit is gebeurd zonder het Parlement zelfs nog maar in te lichten! Ongetwijfeld bestaat er ergens in Fedjesland een ontzettend eenvoudige verklaring voor het schrappen van een wetsartikel, maar moeten we die zelf gaan zoeken. Dat is ontzettend triestig. Hoe moeilijk is het om te begrijpen dat mensen, en in het bijzonder Parlementsleden, graag weten wat en wanneer er verandert aan hun wetboek? Op basis van dat wetsartikel werden rechtszaken voorbereid, maar die vallen nu plots allemaal in het water. Al dat werk voor niets.

Communicatie en Federals? Het is nog steeds geen geslaagd huwelijk. Mijn geschenkje voor de bruidegom? Dat wordt een bom in plaats van een taart.