Een terugkeer naar het verleden

Auteur: iamthebest4

Vroeger was alles beter? Deze zin heb ik vaak horen vallen, maar nooit heeft iemand een optelsom gemaakt van wat er nu wel en niet beter was. In dit artikel ga ik daarom proberen terug te kijken op het verleden van Digitalië.

Het begon ergens in een ver verleden dat ik voor het eerst naar de Federatie kwam. Het duurde daarna nog een paar handelsperiodes voordat ik mijn eigen plek in Digitalië vond, maar uiteindelijk heb ik deze in de 20e handelsperiode gevonden. Ik kwam in een redelijk verdeeld Digitalië terecht, er was duidelijk een groep mensen die de macht in handen hadden (hierbij kunnen we denken aan mensen als kleinez en tha_gecko) en er waren ook altijd mensen die hen probeerden uit te dagen. Bij deze groep behoorden zowel een aantal nieuwe inwoners, maar ook Cyberiërs en bijvoorbeeld Richard of Geert.

De mensen die hierboven genoemd zijn heb ik altijd veel respect voor gehad, sommigen hebben Digitalië gecreëerd en anderen hebben een behoorlijke invloed gehad op de vorming ervan. Maar zoals bij alle dingen, all good things come to an end. Mensen vertrokken (meer dan normaal) en andere mensen begonnen hun taken over te nemen. Wie herinnert zich Sandertje19, Peedy en Washaway niet? Ze hebben samen met velen anderen geprobeerd te cultuur in Digitalië te behouden zoals die was. Een land dat het nooit met Cyberië zou kunnen vinden, vele oorlogen en schieten van concurrenten bleef de orde van de dag.

Echter kan niks blijven zoals het was, Digitalië veranderde ondanks dat we het in zijn oude staat wilde houden. Digitalië moest zich blijven ontwikkelen met oog op de toekomst. Vooral sugarfree en Sandertje19 hebben hier veel aan bijgedragen. Ze hebben via verschillende wegen ervoor gezorgd dat er meer besef kwam dat nieuwe inwoners broodnodig waren in Digitalië. Daarnaast veranderde er in Digitalië nog iets, de haat die er jegens Cyberië was is een stuk afgenomen. Dit komt wellicht vanuit de Federals naar boven, door beperkingen op schieten zonder motief, maar ook vanuit de inwoners zelf. Mensen kennen elkaar beter en persoonlijker (wellicht door een afname in aantal inwoners, maar dit is puur speculatie).

Als eindconclusie wil ik dus stellen dat Digitalië is veranderd, maar niet perse slecht. Digitalië heeft nog altijd zijn roots van schieten en criminaliteit, maar er is meer bewustzijn bijgekomen. Roekeloos schieten wordt niet meer getolereerd, zeker niet jegens nieuwe inwoners. Al met al zorgt uiteindelijk voor een stabieler Digitalië en verhoogt de kans op een Digitalië in de toekomst zonder dat de hele cultuur verloren gaat.