Rockefeller, 1865

Auteur: Frederik Alvarez

Wat een schitterend gebouw is het toch. Ik stond voor het nieuwe kantoorpand van mijn gloednieuwe bedrijf dat ik samen met mijn beste vriend Andrews heb opgericht. Voor op de gevel stond de naam in gouden sierletters: “Rockefeller & Andrews”. Terwijl ik gespecialiseerd was in adviezen geven en boekhouden was Andrews zeer goed in technieken om goud en olie uit de grond te halen.
Wij verkochten dan ook goud en het zwarte goud. Zouden wij op die manier rijk worden? Niemand wist het, zelfs ik kon het niet berekenen maar iedereen sprak erover.
“Heb je het al gehoord? Een nieuw bedrijf uit Eurodam gaat olie en goud uit de bodem halen. Zullen we wedden dat ze de eerste week al niet overleven?”
“Ja dat is goed, dat doen we. 100 I-shell dat ze het wel overleven.”
“Prima!”
Ondertussen in het kantoorpand:
“Dus als ik nu eerst 5 werknemers aanneem die het boorsysteem bouwen binnen 2 dagen en 5 werknemers die de opslagloods gaan bouwen kunnen we voor het eind van de week al 5000 liter olie en 1000 gram goud hebben?”
“Ja, geloof mij maar dat kan. Maar dan moet het boorsysteem dat twee kanten op kan boren wel goed werken!”
Het boorsysteem kan twee kanten tegelijkertijd op boren. Aan de ene kant haalt hij olie uit de grond en aan de andere kant goud. En het werkt perfect volgens Andrews. Kosten voor dat boorsysteem? 10.000 I-shell. Het kost wat, maar je hebt ook wat. 1000 gram goud kunnen we verkopen voor 10 I-shell per gram. En 5000 liter kunnen we verkopen voor 1.50 I-shell per liter, dus reken maar uit.
Twee dagen later was het boorsysteem af en begon het echte werk. Toen Andrews hem aanzette, was het een tijdje stil en dan opeens begonnen de motoren te draaien. Het waren de spannendste minuten uit mijn hele leven, zou hij het doen of niet. En ja hoor hij deed het. Binnen een uur hadden we 50 liter olie en 10 gram goud uit de bodem gekregen. Een record in deze tijd! (Red.: Nu jullie dit lezen zijn dit maar kleine beetjes van de hoeveelheid die men er nu uit kan halen binnen een minuut.)
The Miniconomist kopte de volgende dag:”Een nieuw wereldwonder is ontstaan, en wel in Eurodam!” The Virtuan Times kopte:”Nog nooit vertoond, 50 liter olie en 10 gram goud in een uur naar boven gehaald door 1 boorsysteem!” En de Daily Digitalian kopte:”We zijn verslagen door Eurodam. Ten aanval!”
Doordat we veel meer uit de bodem kregen dan andere bedrijven zoals Goedkoopste werden wij de goedkoopste van heel het land. Iedereen kwam naar ons voor wat goud of olie. En zo overleefde we de eerste week met gemak. Tot dat we een telegram kregen:
“U bent in levensgevaar. Verlaat onmiddelijk ons land of wij komen u halen. Gegroet, Ruud Lubbers.”
Volgende week het vervolg: De aanval van de Digitalianen
Voor meer informatie over de echte John D. Rockefeller verwijs ik u door naar wikipedia. Alles wat hier staat is gebaseerd op werkelijkheid maar vertaald naar “Miniconomy-Taal”. Ik, Frederik Alvarez, ben de bedenker van de verhaallijn en zou het op prijs stellen als niet iemand anders ook volgende week een vervolg probeert te bedenken. Maar ideeën zijn altijd welkom.