Ministerie van Salaris, Spek en Bonen

M1n1conomy

Men zou een economische malaise verwachten in Cyberië, gezien de bijzonder lange tijd die nodig is geweest voor het goedkeuren van de begroting. Dat blijkt echter niet het geval te zijn, getuige het feit dat de eerste drie steden die de Federal exims af hebben voor het aankomende feest van Remcowouter allemaal Cyberisch zijn (Zwollar, Kronenburg en Roebelarendsveen). Het begin van de handelsperiode was weliswaar traag, maar dat heeft te maken met de nieuwe subsidie-regels en de Federale eisen die aan Toeristen worden gesteld. Men zou zich kunnen afvragen of de Minister van Financiën en het befaamde Cyberische budget-systeem nog wel nodig zijn.

Laten we voorop stellen dat het Ministerie van Financiën wordt gezien als de belangrijkste Kabinetspost. Maar waar deze Minister vroeger honderdduizenden ISH’s kon verdelen, heeft zich de afgelopen handelsperiodes een neerwaartse trend voor gedaan. In een poging de reserves van de Cyberische schatkist te verminderen is er vanuit de Federal Government weinig tot geen budget beschikbaar gesteld aan Cyberië. Het gevolg is dat de burgemeesters andere bronnen van inkomsten hebben aangeboord, namelijk het stimuleren van kavelverkoop en het heffen van BTW. Het geld dat van het Parlement/MvF komt is tegenwoordig niet meer dan een leuk extraatje.

Ter illustratie, in Zwollar heb ik 190.000 ISH aan inkomsten, waarvan 19.000 ISH van het Parlement, 10% dus. Aan kavelinkomsten heb ik ruim drie keer zoveel, aan productiekosten ruim anderhalf keer zoveel en aan BTW ruim twee keer zoveel (maar na aftrek van BTW-teruggave blijft er 15.000 over, driekwart dus ongeveer). Is het leuk om dit bedrag te ontvangen van de Minister? Uiteraard. Is het nodig? Absoluut niet.

Waar komt dit geld dat zo gul aan de burgemeesters wordt gegeven eigenlijk vandaan? Het zijn voornamelijk de inkomsten van de Federal Stores. Die komen bij de Minister terecht die ze vervolgens verdeelt en weer naar de steden stuurt. Maar in hoeverre is dat nog nodig? De FES-inkomsten kunnen net zo goed meteen naar de burgemeester gaan, en dan is de omweg via het Parlement/MvF niet meer nodig. Wat dat betreft is het zeker goed mogelijk om te spreken van het Ministerie van Salarisbetaling, Spek en Bonen, in plaats van de Ministerie van Financiën. Deze Ministerspost is in ieder geval grondig aan herevaluatie toe, in het licht van de budgettaire trends van de afgelopen maanden.

En door wat zou hij dan vervangen kunnen worden? Stedelijke schatkisten, waar burgemeesters naar eigen inzicht, maar met bepaalde maxima, geld in kunnen stoppen en uit kunnen halen. In financieel goede tijden kan de burgemeester het geld dat na drie weken handelen overblijft in de schatkist stoppen, zodat in financieel mindere tijden de economie in een stad op peil gehouden kan worden. Elke burgemeester wordt dan zijn eigen Minister van Financiën en hoeft zich niets meer gelegen te laten aan de navelstarende, kwakkelige nationale politiek.