De lijm droogt

Auteur: bonanza

Politiek, het is een heerlijk beroep. Meestal worden ze gezien als een klasse apart. Je hebt de handelaars en je hebt de politici. Maar is dat ook echt zo? Slechts één Parlementslid is nog nooit in de top 20 verschenen. Er is dus toch ergens een vorm van connectie, een soort lijm die beide componenten bij elkaar houdt. Spijtig genoeg is de tube bijna uitgeknepen. Tijd voor een nieuwe tube Patex of laten we de lijm eroderen waarna de breuk onafwendbaar wordt?

Vanaf handelsperiode 40 tot het einde van de 60-rondes was de band tussen handel en politiek in Cyberië zeer sterk aanwezig. De mayors waren voor hun beleid erg afhankelijk van het beleid van de Minister van Financiën (MvF). Deze opteerde voor enkele vaste variabelen of flexibele systemen zoals het The Minic-systeem. De MvF was als gevolg dan ook de machtigste man of vrouw van Cyberië, nog voor de President.

Dat is nu wel even anders. Nu is de President onbetwist de leider van Cyberië. Hij duidt het volledige kabinet aan en heeft in theorie dus ook de macht om het beleid te beïnvloeden. Een bijkomstigheid die in de praktijk nog niet al te vaak is gebruikt. De MvF, die vroeger kon beslissen over enkele honderdduizenden ISH’jes, kan nu slechts aalmoezen uitdelen. Meer dan de helft wordt al door de Federals aan het begin van de periode uitgedeeld en wordt dus gewoon weer geïnd zonder dat de MvF daar enige zeggenschap over heeft. De speel/beleidsruimte van de MvF is dan ook erg klein.

De mayors rijven naar schatting gemiddeld 80% van hun financiële middelen zelf binnen, zonder tussenkomst van de Cyberische overheid. De voorstanders van de nieuwe situatie brengen de toegenomen autonomie en beleidsruimte van de mayors naar voren als het argument om de huidige regeling te behouden of zelfs verder te gaan in de verandering. De tegenstanders daarentegen schermen met de argumenten dat de mayors vroeger ook al behoorlijk veel vrijheden hadden, maar dat de Cyberische politiek nu wel onredelijk veel heeft moeten inleveren.

Het is duidelijk dat het een bewuste keuze van de Federals is om de politiek minder invloed te geven op de budgetten. Het is waar dat Cyberië tijdens een tiental rondes buitensporige bedragen verdiende met zes nullen, maar mijn inziens is de veer nu te veel doorgeslagen in het nadeel van de politiek. Mayors lachen het Parlement vierkant uit als ze met een onderzoek dreigen, zeker nu zonder overleg met de politici is beslist om het Parlement niet meer het recht te geven mayors te ontslaan. De politiek heeft nul komma nul invloed op het lokale bestuur en dat is geen goede zaak. Hoewel sommigen blij zullen zijn dat het beroep (of op zijn minst de invloed) van politicus op termijn verdwijnt, zijn er heel wat personen die van dat beroep hun voornaamste reden hebben gemaakt om keer op keer de overtocht vanuit Nederland of België naar Cyberië te maken.

Lijm of een cuttermes? Invloed of geen invloed? Politiek of geen politiek? Plezier of geen plezier? That’s the question.